3 april 2025

Een helpende hand

“Ik wist niet dat jullie dat ook deden,” zegt de vrouw aan de telefoon. Kort daarvoor vertelde ik haar over de mogelijkheden die we partners van mensen met autisme kunnen bieden: van het indienen van een hulpvraag tot het aansluiten bij een contactgroep of een kleinschalige gespreksgroep. Toch aarzelt ze om haar hulpvraag daadwerkelijk te stellen. Misschien wil ze eerst zelf tot een oplossing komen, of voelt ze een drempel om haar situatie te delen. Vaker merken we dat mensen de informatie eerst willen laten bezinken voordat ze de stap zetten. Hoe mooi is het dan om soms maanden later haar naam terug te zien op een aanmeldingslijst voor een bijeenkomst.

Als communicatiemedewerker ondersteun ik mijn collega’s bij hun werk. Waar zij direct in contact staan met leden en deelnemers aan contactgroepen, werk ik vooral achter de schermen. Toch wil ik in deze blog een inkijkje geven in ons werk, want nog te vaak horen we dat mensen Helpende Handen niet weten te vinden. Soms is er schroom om die eerste stap te zetten, soms is het onbekendheid met onze organisatie. Ik hoop dat deze blog mag bijdragen aan meer zichtbaarheid van ons werk.

Zouden we twintig jaar teruggaan en de website van Helpende Handen bezoeken, dan zou één ding opvallen: we doen nog steeds hetzelfde. Dat is niet omdat we stilstaan, maar omdat onze kernwaarden en missie nog altijd aansluiten bij de behoeften van onze achterban. In deze twintig jaar hebben we ons ingezet om “mensen met een handicap en allen die hen omringen” dienstbaar te zijn. Ook toen waren er contactgroepen waarin betrokkenen (h)erkenning vonden bij het spreken over zorgen en vreugden, vanuit een gedeelde levensovertuiging. En vandaag de dag mogen we horen van onze leden dat Helpende Handen een gewaardeerde plaats heeft gekregen in gezinnen en in de brede kerkelijke achterban.

Toch is er ook veel veranderd. De maatschappij heeft niet stilgestaan, en wij ook niet. Sommige contactgroepen zijn verdwenen, maar er zijn ook nieuwe ontstaan. Zo is er steeds meer aandacht gekomen voor autisme en hoogbegaafdheid. Dit heeft geleid tot nieuwe activiteiten en ondersteuning voor deze doelgroepen. Maar die uitbreiding roept soms ook vragen op. Onlangs kreeg ik een bericht van iemand uit de achterban die aangaf geraakt te zijn door de term ‘beperking’ in relatie tot hoogbegaafdheid. Terecht, want dat is een vraag waar we eerder minder bij stilstonden. Daarom hebben we op onze vernieuwde website bewust gekozen voor de bredere term ‘diverse doelgroepen’.

Een andere belangrijke verandering is de toevoeging van ervaringsverhalen op onze website. Mensen uit verschillende doelgroepen delen hier hun ervaringen. Dit helpt niet alleen bij het vergroten van de bekendheid van onze vereniging, maar ook bij het wegnemen van drempels. Een herkenbaar verhaal kan nét dat zetje geven om zelf contact op te nemen.

Misschien herken je iets van jezelf in deze blog. Misschien ben je al bekend met ons werk, of twijfel je nog of wij iets voor jou kunnen betekenen. Weet dan: je staat er niet alleen voor. Neem gerust contact met ons op. We luisteren graag naar je verhaal en staan naast je.

Tekst: Bart van der Meijden

Facebook
Twitter
LinkedIn