Autisme (voor ouders)

Mensen met autisme ervaren de wereld vaak op een unieke en intensieve manier. Ze hebben behoefte aan structuur, duidelijkheid en een omgeving die hen begrijpt en waarin ze zichzelf kunnen zijn. Prikkels, sociale interacties en onverwachte veranderingen kunnen soms overweldigend zijn, terwijl routine en voorspelbaarheid juist houvast bieden. Voor ouders en naasten brengt dit zowel waardevolle als uitdagende momenten met zich mee.

Inge van Hell

Consulent

Wat kunnen we voor je betekenen?

Ouderbijeenkomsten

Ieder najaar wordt in drie regio’s (Apeldoorn, Gouda-Hardinxveld en Zeeland) een bijeenkomst voor ouders georganiseerd. Er komt dan een professionele of ervaringsdeskundige spreker om iets te vertellen over een onderwerp dat te maken heeft met het opvoeden van kinderen en jongeren met autisme. Daarnaast is er gelegenheid voor onderling contact en het stellen van vragen.

 

Persoonlijke dienstverlening

Helpende Handen geeft advies en ondersteuning aan haar leden, aanvullend op de ondersteuning vanuit het sociale netwerk en de reguliere dienstverlening.

Loop je met vragen? Weet je niet waar je hulp kunt krijgen voor jouw persoonlijke situatie? Dreig je te verdwalen in het woud van regels en voorschriften? Zou je graag een steuntje in de rug krijgen bij het voeren van een gesprek met je hulpverlener, met de gemeenteambtenaar, je dominee of ouderling?

Leestips voor ouders

Naar aanleiding van de gehouden bijeenkomsten, kunt u onderaan deze pagina doorklikken voor meer informatie, leestips en presentaties van bijeenkomsten uit het verleden. Voor aanvullingen houden we ons aanbevolen.

Wat is autisme?

Autisme is de korte omschrijving van ‘autisme spectrum stoornis’. Autisme is een verzamelnaam voor gedragskenmerken die duiden op een kwetsbaarheid op de volgende gebieden: sociale interactie, communicatie, flexibiliteit in denken en handelen, het filteren en integreren van informatie.

Autisme heeft invloed op alle levensterreinen en in alle levensfasen. Kinderen, jongeren en volwassenen met autisme kunnen moeite hebben met onderling contact met vrienden en familie. Ook kan het lastig zijn om onderlinge verbanden te leggen en betekenis te verlenen aan prikkels die binnenkomen en die verwerkt moeten worden. Plannen en organiseren kan moeilijk zijn, evenals het reguleren van het eigen gedrag.

Bij sommige mensen wordt al in hun jeugd autisme vastgesteld. In andere situaties blijft autisme lange tijd onopgemerkt en wordt pas op latere leeftijd een diagnose gesteld.

Ouderbijeenkomsten

Geen evenementen gevonden!

Stel je vraag

Helpende Handen staat naast je. Heeft u / heb jij na aanleiding van bovenstaande nog een vraag?