Blogs
12 januari 2022 - Leo Huisman

De kaart van Greet en Stijn

Tien jaar geleden verhuisde ik naar het adres waar ik nu woon. En al tien jaar wordt er daar in december op mijn adres een kerstkaart bezorgd met als afzender “Greet en Stijn”.

Geen idee wie dat zijn. De naam van degene aan wie ze deze kaart sturen, is voor mij ook onbekend. Alleen, het is wel mijn adres. En aangezien Greet en Stijn hun adres al tien jaar niet vermelden, kan ik hun ook niet laten weten dat de familie J. al tien jaar niet meer op dit adres woont.

Er zijn meer mensen die elkaar eigenlijk alleen kennen van een kerstkaart. Ieder jaar wordt hun lijst afgevinkt. Op zich aardig. De afzenders doen er moeite voor. Maar hoe goed kennen ze de geadresseerde eigenlijk? Is een persoonlijke ontmoeting dan toch niet beter dan alleen maar ieder jaar een kaart sturen? Greet en Stijn zijn kennelijk al 10 jaar niet meer langs geweest bij de familie J.

Hoe vaak heeft u in de afgelopen tien jaar een bezoek gebracht aan iemand met een beperking? Veelal wordt uw bezoek gewaardeerd. Luisteren naar wat hem of haar bezighoudt. Of, als hij of zij dat zelf niet kan vertellen, kijken hoe het gaat en een luisterend oor bieden aan de mantelzorger. Heeft u er even weinig tijd voor? Dan blijft een kaart een goed alternatief. Houd de kerkbode en de gemeentegids in de gaten. En  probeer in ieder geval een Greet-en-Stijn-situatie te voorkomen. 

OUDERE BLOGS