Blogs
20 september 2022 - Bart-Jan Noorlander

Helpende hand

We zoeken ‘een oppas voor ons kind met autisme’, ‘ondersteuning in de huishouding vanwege een lichamelijke beperking’ of ‘iemand die ons kind naar dagbesteding kan brengen’. Zomaar een opsomming van enkele vragen die wekelijks bij Helpende Handen binnenkomen.

Helpende hand. Nee, het gaat nu niet over de vereniging Helpende Handen, of om degenen die een hulpvraag stellen. Het gaat me nu om mensen die het verschil maken. Mensen die zich belangeloos inzetten voor een ander en zo een helpende hand bieden.

Het bieden van een helpende hand maakt soms een groot verschil in het leven van mensen met een beperking. Zij ervaren dat er binnen de familie, kerkelijke gemeente of samenleving mensen zijn, die naar hen omzien, hen helpen, met hen meeleven en meedenken.

Karel bijvoorbeeld, een jongeman van 25 jaar oud. Hij woont binnen een instelling vanwege zijn licht verstandelijke beperking. Hij heeft het hier naar zijn zin. Toch voelt hij zich soms eenzaam en niet altijd begrepen. Zijn leven speelt zich voor een groot gedeelte binnen de instelling af. Hij wil graag iets doen met iemand buiten de instelling. Sinds een half jaar heeft hij een wandelmaatje. Een keer per twee weken gaat hij samen met dit wandelmaatje wandelen. Als de wandeling voorbij is, kan Karel haast niet wachten tot de volgende wandeling!

Soms lukt het me niet om iemand te vinden die iets voor een ander kan betekenen. Vanwege drukte, eigen zorgen of andere omstandigheden. Alle begrip hiervoor! Toch kan het een enorme teleurstelling zijn voor de hulpvrager. Heb jij wel mogelijkheden? Dan vraag ik jou: 'Wil jij het verschil maken?'

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met me op!

OUDERE BLOGS