Home / Doelgroepen / ADHD
De opvoeding van kinderen met ADHD kan veel tijd en aandacht vragen. Ze slokken soms alle energie op. Broertjes en zusjes hebben er wel eens genoeg van. Leerkrachten hebben niet alleen deze kinderen, maar nog meer leerlingen in de klas. Ambtsdragers horen soms de verhalen, maar weten niet hoe te reageren.
Voor volwassenen vanaf 25 jaar met ADHD en een (boven)gemiddelde intelligentie is er een kleinschalige gespreksgroep. In deze gespreksgroep is er de mogelijkheid om in ‘kleine’ kring ervaringen te delen met mensen die zich in dezelfde situatie bevinden. Deze groep wordt geleid door een vrijwillige gespreksleider van Helpende Handen.
De gespreksgroep voor volwassenen met ADHD komt bij elkaar op donderdagmorgen in Geldermalsen. De eerstvolgende bijeenkomst staat gepland op 16 januari 2025.
De contactgroep Gedragsproblemen organiseert ieder voorjaar bijeenkomsten over verschillende diagnoses en vragen die kunnen spelen. Eén van de diagnoses waaraan aandacht kan worden besteed is ADHD.
Helpende Handen geeft advies en ondersteuning aan haar leden, aanvullend op de ondersteuning vanuit het sociale netwerk en de reguliere dienstverlening.
Loop je met vragen? Weet je niet waar je hulp kunt krijgen voor jouw persoonlijke situatie? Dreig je te verdwalen in het woud van regels en voorschriften? Zou je graag een steuntje in de rug krijgen bij het voeren van een gesprek met je hulpverlener, met de gemeenteambtenaar, je dominee of ouderling?
ADHD is een afkorting van Attention Deficit Hyperactivity Disorder (aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit). Bij sommige mensen overheerst sinds de kinderleeftijd een gebrek aan concentratie en rust. Schoolprestaties, werk en/of sociale contacten kunnen hieronder lijden.
De diagnose ADHD wordt vaak al op jonge leeftijd gesteld. ADHD leidt tot levenslange problemen met aandacht of concentratie, moeite met organiseren, hyperactief of overbeweeglijk zijn en impulsiviteit.
Bij volwassenen staan vooral aandachts- en concentratieproblemen op de voorgrond. Volwassenen kunnen zich moeilijk concentreren, kunnen moeite hebben met plannen en stellen taken soms te lang uit of doen teveel tegelijk, waardoor veel activiteiten niet afkomen. De moeite om geconcentreerd te blijven, kan tot problemen leiden.
ADHD gaat gepaard met levenslange uitdagingen, waaronder moeite met concentratie, plannen, organiseren, hyperactiviteit en impulsiviteit. Toch is het belangrijk om naast deze problemen ook de positieve kanten te benoemen, die veel mensen met ADHD ervaren en waarderen.
Tijdens de bijeenkomsten van de gesprekgroep wordt er vaak gesproken over eigenschappen zoals creativiteit, inlevingsvermogen, spontaniteit en het vermogen om in beslissende momenten juist daadkrachtig te handelen. Het delen van deze positieve aspecten, naast de moeilijkheden uit het heden en verleden, voegt een waardevolle dimensie toe aan de gesprekken. Het benoemen van sterke kanten – soms zelfs met een vleugje humor – draagt bij aan meer zelfvertrouwen en plezier, en laat zien dat ADHD niet alleen uitdagingen, maar ook unieke kwaliteiten met zich meebrengt.
Helpende Handen staat naast je. Heeft u / heb jij na aanleiding van bovenstaande nog een vraag?
Verstandelijke beperkingen
Downsyndroom
Ernstige meervoudige beperking
PrO contactgroep
Lichamelijke beperkingen
Lichamelijke beperking
Lichamelijke beperking en relatie
Syndroom van Turner
Visuele beperking
Spina bifida
Autisme
Autisme (voor ouders)
Autisme in relatie
Jongeren met autisme
Volwassenen met autisme
Autisme en een verstandelijke beperking
Ontwikkeling en gedrag
ADHD
Gedragsproblemen
Hoogbegaafdheid
Hoogbegaafdheid (ouders)
Hoogbegaafde volwassenen
Vereniging langdurige zorg van de Gereformeerde Gemeenten voor reformatorische mensen met een beperking.
IBAN: NL17 INGB 0322 403464 t.n.v. Helpende Handen te Woerden
Adres
Houttuinlaan 7
3447GM Woerden
Nieuwsbrief
Altijd op de hoogte van ons laatste nieuws!
(C) 2024 Helpendehanden.nl – Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Verloop
Helpende Handen
Wij zijn er sterk van overtuigd dat het internet beschikbaar en toegankelijk moet zijn voor iedereen, en we zetten ons in om een website te bieden die toegankelijk is voor het breedst mogelijke publiek, ongeacht omstandigheden of vaardigheden.
Om dit te bereiken, streven we ernaar de Web Content Accessibility Guidelines 2.1 (WCAG 2.1) van het World Wide Web Consortium (W3C) zo strikt mogelijk te volgen op het AA-niveau. Deze richtlijnen leggen uit hoe webinhoud toegankelijk kan worden gemaakt voor mensen met een breed scala aan handicaps. Het naleven van deze richtlijnen helpt ons ervoor te zorgen dat de website toegankelijk is voor alle mensen: blinden, mensen met motorische beperkingen, visuele beperkingen, cognitieve beperkingen en meer.
Deze website maakt gebruik van verschillende technologieën die bedoeld zijn om deze altijd zo toegankelijk mogelijk te maken. We gebruiken een toegankelijkheidsinterface die het mogelijk maakt voor mensen met specifieke handicaps om de gebruikersinterface (UI) van de website aan te passen en deze naar hun persoonlijke behoeften te ontwerpen.
Daarnaast maakt de website gebruik van een op AI gebaseerde applicatie die op de achtergrond draait en het toegankelijkheidsniveau continu optimaliseert. Deze applicatie herstelt de HTML van de website, past de functionaliteit en het gedrag aan voor schermlezers die door blinde gebruikers worden gebruikt, en voor toetsenbordfuncties die door mensen met motorische beperkingen worden gebruikt.
Als u een storing hebt gevonden of ideeën hebt voor verbetering, horen wij dit graag. U kunt contact opnemen met de beheerders van de website via het volgende e-mailadres: info@helpendehanden.nl
Onze website implementeert de ARIA-attributen (Accessible Rich Internet Applications)-techniek, samen met verschillende gedragsaanpassingen, om ervoor te zorgen dat blinde gebruikers die een schermlezer gebruiken de website kunnen lezen, begrijpen en genieten van de functies. Zodra een gebruiker met een schermlezer de site betreedt, ontvangt hij of zij direct een prompt om het Schermlezer-profiel in te schakelen, zodat ze de website effectief kunnen doorbladeren en bedienen. Hieronder volgt hoe onze website voldoet aan enkele van de belangrijkste vereisten voor schermlezers, samen met schermafbeeldingen van de codevoorbeelden:
We streven ernaar de breedst mogelijke reeks browsers en assistieve technologieën te ondersteunen, zodat onze gebruikers de beste hulpmiddelen voor hen kunnen kiezen, met zo min mogelijk beperkingen. Daarom hebben we hard gewerkt om alle grote systemen te ondersteunen die meer dan 95% van het gebruikersaandeel van de markt bestrijken, waaronder Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari, Opera en Microsoft Edge, JAWS en NVDA (schermlezers).
Ondanks onze uiterste inspanningen om iedereen in staat te stellen de website aan te passen aan hun behoeften, kunnen er nog steeds pagina's of secties zijn die niet volledig toegankelijk zijn, in de proces van toegankelijk worden, of waarvoor er geen adequate technologische oplossing is om ze toegankelijk te maken. Toch verbeteren we voortdurend onze toegankelijkheid, voegen we opties en functies toe en updaten we deze, en ontwikkelen we nieuwe technologieën. Dit alles is bedoeld om het optimale niveau van toegankelijkheid te bereiken, volgens technologische vooruitgangen. Voor hulp kunt u contact opnemen via info@helpendehanden.nl