Autisme in relatie

Als één van beide echtgenoten autisme heeft, heeft dat vaak ook invloed op het huwelijk en het gezinsleven. Voor beide partners kan dit een zoektocht zijn. Volwassenen met autisme kunnen elkaar ontmoeten in één van de gespreksgroepen of tijdens een landelijke bijeenkomst voor volwassenen met autisme. Ook kan Helpende Handen advies en ondersteuning geven, aanvullend op de ondersteuning vanuit het sociale netwerk en de reguliere dienstverlening.

Inge van Hell

Consulent

Wat kunnen we voor je betekenen?

Ontmoetingsdag vrouwen van mannen met autisme

Vrouwen van mannen met (een vermoeden van) autisme kunnen elkaar ontmoeten op de landelijke ontmoetingsdag die ieder voorjaar op een werkdag wordt georganiseerd.

Tijdens deze bijeenkomst is er gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en elkaar zo tot steun te zijn. Daarnaast wordt vaak een deskundige uitgenodigd om over een aan autisme verwant onderwerp te spreken. Ook wordt er af en toe een regionale bijeenkomst georganiseerd.

Ontmoetingsdag mannen van vrouwen met autisme

Mannen die getrouwd zijn met een vrouw met (een vermoeden van) autisme kunnen elkaar ontmoeten op een jaarlijkse landelijke bijeenkomst die op een doordeweekse avond wordt gehouden.

Tijdens deze bijeenkomst is er gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en elkaar zo tot steun te zijn. Daarnaast wordt vaak een deskundige uitgenodigd om over een aan autisme verwant onderwerp te spreken.

Huiskamerbijeenkomsten

Regionaal worden huiskamerbijeenkomsten georganiseerd voor vrouwelijke partners van mensen met autisme. Het hebben van een diagnose is geen voorwaarde voor deelname aan één van de huiskamergroepen.

Wanneer er geen diagnose is gesteld, is het van belang om zorgvuldig te handelen. Vrouwen die deel willen nemen aan één van de huiskamergroepen, wordt aangeraden zich in literatuur over autisme te verdiepen, aan de hand waaraan men de eigen situatie enigszins kan toetsen.

Persoonlijke dienstverlening

Helpende Handen geeft advies en ondersteuning aan haar leden, aanvullend op de ondersteuning vanuit het sociale netwerk en de reguliere dienstverlening.

Loop je met vragen? Weet je niet waar je hulp kunt krijgen voor jouw persoonlijke situatie? Dreig je te verdwalen in het woud van regels en voorschriften? Zou je graag een steuntje in de rug krijgen bij het voeren van een gesprek met je hulpverlener, met de gemeenteambtenaar, je dominee of ouderling?

Literatuurlijst

Voor mensen die meer willen weten of lezen over autisme in relaties heeft Helpende Handen een literatuurlijst samengesteld.

Voor wie is de contactgroep bedoeld?

Lotgenotencontact ‘Autisme in relatie’ is bedoeld voor mensen met een reformatorische achtergrond, die getrouwd zijn met een partner met (een vermoeden van) autisme. In sommige situaties zal een diagnose gesteld zijn bij één van de partners. Er zijn echter ook relaties waarin een vermoeden is van een autistische stoornis bij één van beide partners, maar waar (nog) geen diagnose is. In veel van deze situaties zijn er in zo’n gezin kinderen die een diagnose hebben, naar aanleiding waarvan het autisme bij de partner herkend wordt.

Bijeenkomsten

Geen evenementen gevonden!

Stel je vraag

Helpende Handen staat naast je. Heeft u / heb jij na aanleiding van bovenstaande nog een vraag?