Home / Doelgroepen / Downsyndroom
De meeste kinderen met Downsyndroom gaan naar het reguliere basisonderwijs, waar ze net als alle andere kinderen vaardigheden leren als lezen en schrijven. Daarna stroomt ongeveer driekwart door naar het speciaal onderwijs. Structuur en begeleiding zijn voor mensen met Downsyndroom van groot belang.
Veel volwassenen met Downsyndroom hebben een actieve rol in de samenleving. Zo doen ze vrijwilligerswerk, nemen ze deel aan dagbestedingsactiviteiten of hebben sommigen zelfs een betaalde baan. Daarnaast wonen zij vaak zelfstandig met begeleiding, bijvoorbeeld in kleinschalige woonprojecten die aansluiten bij hun behoeften.
Voor leden van de contactgroep Downsyndroom wordt ieder jaar op een zaterdagmorgen een bijeenkomst georganiseerd. Tijdens de bijeenkomst is er gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en elkaar zo tot steun te zijn. Daarnaast wordt vaak een deskundige uitgenodigd om over een aan Downsyndroom verwant onderwerp te spreken.
Helpende Handen geeft advies en ondersteuning aan haar leden, aanvullend op de ondersteuning vanuit het sociale netwerk en de reguliere dienstverlening.
Loop je met vragen? Weet je niet waar je hulp kunt krijgen voor jouw persoonlijke situatie? Dreig je te verdwalen in het woud van regels en voorschriften? Zou je graag een steuntje in de rug krijgen bij het voeren van een gesprek met je hulpverlener, met de gemeenteambtenaar, je dominee of ouderling?
In een aantal regio’s worden er koffieochtenden georganiseerd voor moeders van een kind met het Downsyndroom. Zo’n ochtend is niet alleen erg gezellig, er wordt ook veel gedeeld. Zorgen of moeilijkheden waar de moeders tegenaan lopen, maar ook praktische tips.
Downsyndroom is een aangeboren aandoening. De oorzaak is een ‘extra’ chromosoom. Chromosomen zitten in al onze lichaamscellen en zijn de dragers van onze erfelijke eigenschappen. Normaal gesproken heeft iedereen in elke cel twee exemplaren van elk chromosoom. Iemand met het Downsyndroom heeft van één bepaald chromosoom (chromosoom 21) geen twee, maar drie exemplaren. Mensen met Downsyndroom hebben een verstandelijke beperking. Dit kan een milde tot matige, en soms een ernstig verstandelijke beperking zijn.
Volwassenen met het syndroom van Down worden steeds ouder. Leeftijden van 60 of zelfs 70 jaar zijn tegenwoordig geen uitzondering meer. Ouder worden brengt veel andere uitdagingen met zich mee, maar kan ook onverwachte problemen opleveren. Zowel volwassenen met Downsyndroom als hun familie, verzorgers en begeleiders zijn hier niet altijd op voorbereid. Het is daarom belangrijk om proactief na te denken over mogelijke situaties en ontwikkelingen die het leven met zich mee kan brengen.
Helpende Handen staat naast je. Heeft u / heb jij na aanleiding van bovenstaande nog een vraag?
Verstandelijke beperkingen
Downsyndroom
Ernstige meervoudige beperking
PrO contactgroep
Verstandelijke beperking
Lichamelijke beperkingen
Lichamelijke beperking
Lichamelijke beperking en relatie
Syndroom van Turner
Visuele beperking
Spina bifida
Autisme
Autisme (voor ouders)
Autisme in relatie
Jongeren met autisme
Volwassenen met autisme
Autisme en een verstandelijke beperking
Ontwikkeling en gedrag
ADHD
Gedragsproblemen
Hoogbegaafdheid
Hoogbegaafdheid (ouders)
Hoogbegaafde volwassenen
Vereniging langdurige zorg van de Gereformeerde Gemeenten voor reformatorische mensen met een beperking.
IBAN: NL17 INGB 0322 403464 t.n.v. Helpende Handen te Woerden
Adres
Houttuinlaan 7
3447GM Woerden
Nieuwsbrief
Altijd op de hoogte van ons laatste nieuws!
(C) 2024 Helpendehanden.nl – Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Verloop