Visuele beperking

Een visuele beperking heeft grote invloed op het dagelijkse leven. Dat geldt niet alleen voor de slechtziende of blinde persoon zelf, maar ook voor hun omgeving. Praktische drempels kunnen zich opwerpen, maar ook vragen en worstelingen rond aanvaarding en acceptatie van de beperking spelen vaak een rol. Veel mensen vinden het fijn om over hun situatie met anderen van gedachten te wisselen. Het delen van ervaringen en het uitwisselen van praktische adviezen kan tot steun zijn.

Wat kunnen we voor je betekenen?

Bijeenkomsten

Voor zowel volwassenen als voor ouders van kinderen met een visuele beperking organiseert Helpende Handen jaarlijks bijeenkomsten. De bijeenkomsten worden elk voorjaar en elk najaar georganiseerd. Meestal wordt een (ervarings)deskundige gevraagd een inleiding te houden over een onderwerp dat te maken heeft met visuele beperkingen. Daarbij is er gelegenheid elkaar te ontmoeten en onderling te spreken. De bijeenkomsten worden op zaterdagochtend gehouden en afgesloten met een broodmaaltijd.

Persoonlijke dienstverlening

Helpende Handen geeft advies en ondersteuning aan haar leden, aanvullend op de ondersteuning vanuit het sociale netwerk en de reguliere dienstverlening.

Loop je met vragen? Weet je niet waar je hulp kunt krijgen voor jouw persoonlijke situatie? Dreig je te verdwalen in het woud van regels en voorschriften? Zou je graag een steuntje in de rug krijgen bij het voeren van een gesprek met je hulpverlener, met de gemeenteambtenaar, je dominee of ouderling?

Wat is een visuele beperking?

In Nederland hebben naar schatting 350.000 tot 400.000 mensen een visuele beperking. Dit omvat zowel mensen die slechtziend zijn als mensen die blind zijn. Ongeveer 200.000 van hen hebben een ernstige vorm van slechtziendheid of blindheid.

Een visuele beperking betekent dat het zicht beperkt is, ondanks het gebruik van hulpmiddelen zoals een bril of contactlenzen. Dit kan variëren van een verminderd gezichtsvermogen tot volledige blindheid. Er zijn verschillende oorzaken van visuele beperkingen, waaronder oogaandoeningen (zoals staar (cataract), glaucoom, leeftijdsgebonden maculadegeneratie en diabetische retinopathie) en problemen met de oogzenuw of hersenen (deze zijn verantwoordelijk zijn voor het opvangen en verwerken van visuele informatie).

Als we praten over een visuele beperking dan hebben we het over slechtziendheid (mensen die moeite hebben met zien, zelfs met correctiemiddelen. Dit kan variëren van matig verminderd gezichtsvermogen tot ernstige beperkingen die dagelijkse activiteiten bemoeilijken) en over blindheid (mensen die helemaal geen licht of vormen kunnen waarnemen, of slechts minimale visuele waarneming hebben).

Het merendeel van de mensen met een visuele beperking in Nederland is slechtziend, terwijl een kleiner deel volledig blind is. Visuele beperkingen komen vaker voor bij ouderen, omdat de kans op aandoeningen zoals staar, glaucoom en maculadegeneratie toeneemt met de leeftijd.

Bijeenkomsten

Geen evenementen gevonden!

Stel je vraag

Helpende Handen staat naast je. Heeft u / heb jij na aanleiding van bovenstaande nog een vraag?