Onderwijs en werk

Onderwijs en werk

1. Passend onderwijs

Kinderen met een beperking of gedragsproblemen hebben recht op een passende onderwijsplek. Scholen moeten een passende onderwijsplek geven aan leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben.

Passend Onderwijs

Scholen werken per regio samen om alle mogelijke soorten leerlingen een passende plek te bieden. De regering heeft besloten het reformatorisch onderwijs als één regio te zien. Niet elke gewone school hoeft alle kinderen op te vangen. Kan een school geen passend onderwijs geven? Dan zoeken de scholen binnen het samenwerkingsverband een school die dit wel biedt. Scholen kunnen zich specialiseren en onderling afspreken wie welke kinderen het beste onderwijs kan bieden. Leraren en schoolleiders krijgen in het nieuwe stelsel een centrale rol. Zij staan dichtbij de leerlingen en weten welke behoeften ze hebben.

Ondersteuningsplan samenwerkende scholen

De samenwerkende scholen leggen afspraken vast in een ondersteuningsplan. Dit doen ze minstens eens in de 4 jaar. In het ondersteuningsplan staat onder meer hoe de scholen:

  • het passend onderwijs in hun regio inrichten
  • het geld voor extra ondersteuning besteden
  • leerlingen naar het speciaal onderwijs verwijzen
  • ouders informeren

2. Wajong

Wajong 2015
Iemand heeft recht op een Wajong als hij voor zijn 18e of tijdens zijn studie een ziekte of beperking heeft gekregen. En duurzaam geen arbeidsvermogen heeft. Dit betekent dat iemand nooit meer kan werken. Iemand heeft recht op een Wajong-uitkering vanaf zijn 18e verjaardag of vanaf 1 jaar nadat iemand tijdens zijn opleiding een ziekte of beperking kreeg.

Mensen die voor 2015 een Wajong-uitkering hadden, houden het recht op Wajong met een Wajong-uitkering van voor 2015 (zogeheten oude en nieuwe Wajong). Wel kan de hoogte van de uitkering vanaf 2018 omlaag gaan wanneer het UWV bepaalt dat iemand kan werken.