Blogs
25 juni 2021 - Bart-Jan Noorlander

Lastige ouders?

“Ze hebben altijd wat te zeuren”, “het is nooit goed” en “ze willen altijd dat alle veranderingen doorgegeven worden”; zo maar een aantal reacties op opmerkingen van ‘lastige ouders’. Of je nu als leerkracht in het onderwijs of als begeleider in een instelling werkt, je hebt vast weleens te maken met lastige ouders. In mijn werk als cliëntondersteuner krijg ik ook te maken met lastige ouders, maar dan anders.

Als cliëntondersteuner heb ik gesprekken met ouders wanneer zij een hulpvraag hebben voor hun kind, bijvoorbeeld voor passende zorg of ondersteuning. Als ouders hun verhaal aan mij vertellen, gebeurt het wel eens dat bij mij het beeld ontstaat dat het systeem, zoals school of een instelling, ouders als lastig is gaan ervaren. Ik hoor ouders zeggen dat de communicatie stroef verloopt, dat reacties korter worden en dat hun wensen  worden genegeerd, niet begrepen of als oneigenlijk worden weggezet. 

Tegelijk hoor ik ouders vertellen welke impact het op hun kind, op de andere kinderen en op hen als ouders heeft, wanneer iets niet goed gecommuniceerd wordt of anders verloopt dan afgesproken. Soms gaat het zelfs ten koste van de nachtrust van kinderen en ouders. Of het geeft zoveel spanning dat het weekend niet prettig te noemen is. Daarnaast ervaar ik tijdens deze gesprekken dat deze ‘lastige ouders’, betrókken ouders zijn die het beste voor hun kind zoeken en helemaal niet de intentie hebben om te zeuren of klagen bij de leerkracht of begeleider.

Vaak wordt over deze ‘lastige ouders’ gesproken met collega’s. Maar dan wordt het probleem alleen maar groter. Want ook de collega’s gaan de ouders als lastig ervaren. Met het gevolg dat ouders niet gehoord worden en ze nog ‘lastiger’ worden.

Je kunt deze ouders ook zien als ouders met zorgen. Ouders die slechts iets laten zien van waar zij in hun gezin mee te maken hebben. Ouders die jou vertrouwen. Ouders die het door met jou te bespreken kenbaar maken dat jij een aandeel kan hebben in een beter verloop bij bepaalde situaties. 

‘Lastige ouders’: zie hen vooral als betrokken ouders!

OUDERE BLOGS