Blogs
04 april 2024 - Tineke de Vreugd

Papierwinkel

'Kunnen we dit allemaal niet uitbesteden aan iets of iemand anders?!' verzuchtte de moeder hardop. Ik was als spreker aanwezig op een ouderavond van een zorgboerderij. Het thema was ’18 jaar en dan?’. Allerlei wet – en regelgeving kwam aan de orde, met wat er allemaal in gang gezet dient te worden voor jongeren met een beperking.

In de warme en rustieke sfeer van de oude boerderij werd met aandacht geluisterd. De termen die aan bod kwamen, leken te blijven hangen in het hoge plafond met de oude gebinten: rechtsbescherming via de rechter, een beoordeling arbeidsvermogen via het UWV, eventuele veranderingen met de indicatie enzovoorts. 

Ik vergeet nooit de uitspraak van een moeder die zei: ‘Het hebben van een kind met een beperking is niet moeilijk, maar álles wat erbij komt kijken maakt het moeilijk!’ Elke leeftijdsfase brengt vragen en een zoektocht met zich mee. Vaak begint het al jong met onderzoeken en de diagnose, dan volgt de aanvraag van de juiste indicatie en vervolgens de vraag welke zorg het beste past. En dan hebben we het nog niet over de daginvulling: Een medisch kinderdagverblijf? Passend onderwijs; regulier onderwijs of speciaal onderwijs? Of dagbesteding? En als dit uiteindelijk allemaal geregeld is, komt de leeftijd van 18 jaar, waardoor opnieuw allerlei regelingen in gang gezet moeten worden. Mét uiteraard de daarbij horende formulieren en onderbouwingen. Een hele papierwinkel! Vandaar de uitroep of iemand/iets anders dit allemaal kan overnemen.

Het antwoord hierop is, is dat het meeste werk bij ouders zelf ligt. Het invullen van persoonlijke gegevens, het opzoeken en aanvullen van de juiste formulieren kan niemand anders doen dan de ouders. Maar Helpende Handen kan daarbij wel ondersteunen! Om samen die zoektocht aan te gaan en te adviseren waar nodig.

Het informeren, uitleg geven en adviseren komt elke keer weer terug bij de consulenten persoonlijke dienstverlening’. Uitbesteden is helaas niet altijd mogelijk, maar het ontvangen van ondersteuning wel! Zo proberen we voor elke vraag in elke leeftijdsfase een luisterend oor en een helpende hand te bieden. Dan hoop je dat dit op een avond als deze (opnieuw) duidelijk is geworden en dat ouders weten waar zij terecht kunnen!

OUDERE BLOGS