Nieuws
 • Verruiming mogelijkheden voor stemhulp noodzakelijk

  Op dit moment is zelfstandig stemmen niet voor iedereen mogelijk. Het stemproces, de stemlokalen en de stemhokjes zijn niet voor iedereen toegankelijk en assistentie mag niet altijd mee het stemhokje in. Helpende Handen en diverse belangenverenigingen hebben een oproep gedaan om meer stemhulp mogelijk te maken.

 • Mensen met beperking in de knel door stapeling zorgkosten

  Mensen met een beperking of chronische aandoening hebben meer zorgkosten dan Nederlanders zonder beperking. Zij komen daardoor vaker in de financiƫle problemen. Dit heeft impact op hun bestaanszekerheid, hun sociale leven en gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van Ieder(in).

 • Extra opvang thuiswonende mensen met verstandelijke beperking nodig

  Naasten wiens familieleden met een verstandelijke beperking thuis wonen hebben het zwaar. De eerste periode van de coronacrisis in 2020 heeft bij hen sporen nagelaten. Inmiddels zijn de meeste voorzieningen, zoals dagbesteding en ondersteuning, weer gestart, maar naasten zijn vermoeid. Zij hebben de kwetsbaarheid van het systeem gezien en veel van hen zijn op zoek naar extra opvang voor hun familielid in de weekenden en voor de toekomst. Dit blijkt uit de tweede meting van Nivel naar de gevolgen van corona voor naasten.

 • Casemanagement belangrijk voor goede dementiezorg

  Mantelzorgers van mensen met dementie die een casemanager hebben, worden beter voorbereid op toekomstige veranderingen die de ziekte met zich meebrengt, dan mantelzorgers die geen casemanager hebben. Dit blijkt uit de Dementiemonitor Mantelzorg, uitgevoerd door het Nivel in samenwerking met Alzheimer Nederland.