Nieuws
06 mei 2020

Roep om maatwerk voor mensen met verstandelijke beperking

Roep om maatwerk voor mensen met verstandelijke beperking

Belangenverenigingen voor mensen met een verstandelijke beperking vragen in een brief aan de Tweede Kamer aandacht voor de nood die door de coronacrisis is ontstaan in het leven voor mensen met een verstandelijke beperking en hun ouders en verwanten.

Veel mensen met een verstandelijke beperking hebben het emotioneel erg moeilijk met het feit dat contact met de naaste familie niet mogelijk is. Verstrekking van beschermende middelen kan bezoek mogelijk maken en voorkomt ernstige psychische/emotionele schade bij mensen.

De fysieke gezondheid is bij 75 procent van de mensen met een verstandelijk beperking niet anders dan die van de gemiddelde Nederlander. Ze worden echter ernstig in hun vrijheid en in het contact met hun familie beperkt, omdat ze in een zorginstelling wonen en daardoor onder de algemene bezoekregeling vallen.

De belangenverenigingen voor mensen met een verstandelijke beperking ondersteunen de de inzet van Ieder(in) om tot een crisisplan te komen. Op de korte termijn willen de organisaties echter dat vanuit de politiek aangedrongen wordt op meer maatwerk. De belangrijkste speerpunten daarbij zijn: aandacht voor kwaliteit van leven, zorgvuldige risico afweging zowel op medisch als sociaal-emotioneel gebied, dialoog met cliënten en naasten over persoonlijke vrijheid en contact met familie, inzet van beschermende maatregelen en tests om contact met familie mogelijk te maken.

Helpende Handen

1,5 meter afstand houden, handen wassen, hoesten en niezen in de ellenboog. Zomaar een aantal regels en tips die inmiddels bekend zijn. Maar, hoe vertel je je kind met een beperking wat corona is en wat wel en niet mag? Helpende Handen ontwikkelde hiervoor een speciale coronapagina.

Heb je in deze periode van onzekerheid vragen over je persoonlijke situatie? Neem dan contact op met Helpende Handen. Onze medewerkers zijn 'gewoon' bereikbaar.

OUDERE NIEUWSARTIKELEN

  • 01 juli 2024

    Bereikbaarheid zomerperiode

    Verder lezen
  • 19 juni 2024

    Hoogwaardige zorg is noodzakelijk voor mensen met een beperking

    Verder lezen