Nieuws
07 april 2020

In goede handen: over godsdienstige vorming van jongeren met autisme

In goede handen

Helpende Handen krijgt regelmatig vragen van ouders en ambtsdragers over godsdienstige vorming van jongeren met autisme. Ook jongeren met autisme zelf weten de weg naar Helpende Handen te vinden. Bart-Jan Noorlander deed in het kader van zijn master pedagogiek onderzoek naar de vraag wat jongeren met autisme nodig hebben om te kunnen participeren in de kerk. Naar aanleiding hiervan schreef hij het boek In goede handen.

In In goede handen staat de godsdienstige vorming van kinderen en jongeren met een vorm van autisme in het gezin en de kerkelijke gemeente centraal. Er wordt ingegaan op het Bijbelgebruik in het gezin, gewetensvorming en de invulling van de zondag. Daarnaast is er aandacht voor specifieke problemen die mensen met autisme kunnen ervaren bij het begrijpen en toepassen van Gods Woord. Daarbij worden de kerkdienst, catechisatie, jeugdwerk en pastoraat betrokken. Ook bevat dit boek praktische aanbevelingen voor kerkelijke gemeenten. Op verschillende plaatsen in het boek wordt achtergrondinformatie over autisme gegeven, die kan ondersteunen bij het begrijpen en benaderen van de jongeren.

Auteur

Bart-Jan Noorlander is pedagoog en werkzaam bij Helpende Handen als consulent. Hij voert regelmatig gesprekken met ouders en ambtsdragers over vragen met betrekking tot kinderen en jongeren met autisme. Deze gesprekken hebben hem ertoe bewogen om onderzoek te doen naar de vraag: Wat (of wie) hebben jongeren met een diagnose binnen het autistisch spectrum nodig om te kunnen participeren in de kerkelijke gemeente?

Bestellen

In goede handen verschijnt medio april, maar is reeds nu te bestellen. Na verschijning wordt het boekje toegestuurd.

OUDERE NIEUWSARTIKELEN

  • 01 juli 2024

    Bereikbaarheid zomerperiode

    Verder lezen
  • 19 juni 2024

    Hoogwaardige zorg is noodzakelijk voor mensen met een beperking

    Verder lezen