Nieuws
03 april 2020

Een derde van de mensen met beperking ervaart discriminatie

Een derde van de mensen met een beperking heeft in het afgelopen jaar discriminatie ervaren. Dat is meer dan onder mensen zonder beperking (24%). Discriminatie wordt door mensen met een beperking ook vaker chronisch ervaren (op meerdere terreinen). Dit blijkt uit het rapport 'Ervaren discriminatie in Nederland II' van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Bij mensen met een beperking ziet het SCP de grootste gevolgen van ervaren discriminatie op de arbeidsmarkt. Maar liefst 12% van de werkzoekenden met een beperking is als gevolg van discriminatie gestopt met het zoeken van werk. Een aanzienlijk deel van deze groep geeft dus op en trekt zich terug van de arbeidsmarkt.
Ook op het terrein van het onderwijs zijn er gevolgen van ervaren discriminatie: 6% van de studenten of scholieren is met hun opleiding gestopt als gevolg van discriminatie.

Gevolgen

Mensen met een beperking voelen zich minder betrokken bij de samenleving dan mensen die geen beperking hebben. Bij beide groepen neemt de betrokkenheid af naarmate discriminatie als chronisch wordt ervaren, maar bij mensen met een beperking is het effect sterker. Naarmate zij op meer terreinen discriminatie ervaren, trekken zij zich dus meer terug uit de samenleving dan mensen zonder beperking.
Mensen zonder beperking hebben meer vertrouwen in instituties dan mensen met een beperking. Bij beide groepen neemt het institutioneel vertrouwen af naarmate discriminatie als chronisch wordt ervaren. Bij mensen met een beperking daalt het vertrouwen echter niet sterker als er discriminatie op twee of meer terreinen wordt ervaren. Voor mensen zonder een beperking maakt dat wel uit.
Mensen met een beperking delen vaker ervaringen met discriminatie met anderen, of ze nu zelf wel of niet discriminatie hebben meegemaakt. Er zijn geen verschillen tussen mensen met en zonder beperking in de mate waarin zij mensen aanspreken op discriminerend gedrag of in het meedoen aan acties tegen discriminatie.

Bron: SCP

OUDERE NIEUWSARTIKELEN

  • 01 februari 2024

    Belastingaangifte 2023

    Verder lezen
  • 15 januari 2024

    Helpende Handen benoemt consulent afdelingen

    Verder lezen