Nieuws
14 februari 2022

Gemeenteraadsverkiezingen uitgelegd

Gemeenteraadsverkiezingen

Onlangs heb jij post gekregen van de gemeente. Hier zit een stempas in voor jou. Als je een stempas krijgt, betekent het dat jij mag stemmen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Maar waarom stem je eigenlijk? En hoe werkt dat precies? In dit artikel geven we je hier uitleg over.

 • Verkiezingen
  De gemeente waarin jij woont, heeft een burgemeester, een aantal wethouders en een gemeenteraad. Zij zorgen ervoor dat alles in de gemeente volgens de regels verloopt. Misschien ken jij de burgemeester of een wethouder van jouw gemeente wel? Elke vier jaar kan je in jouw gemeente stemmen. Je stemt dan op een politieke partij, waarvan jij vindt dat zij goed zijn voor jouw gemeente.

Welke partij?
Voor je gaat stemmen, moet je goed nadenken op welke partij je wilt stemmen. Op de website van jouw gemeente kan je de kandidatenlijst vinden. Dat is een lijst waarop alle politieke partijen staan met daarbij namen van personen (kandidaten) die in die politieke partij zitten. Je stemt dus eigenlijk op een persoon die bij een politieke partij hoort. Op wie moet je dan stemmen? Misschien weet je dat al! Dat is fijn! Als je het nog niet weet, dan kan je jouw ouders, broers, zussen of begeleiding advies hierover vragen. Belangrijk is dat een politieke partij de Bijbel als uitgangspunt heeft. Dan kan je denken aan een partij die aandacht heeft voor de zorg aan mensen en de zorg voor de natuur, maar vooral dat we moeten leven tot eer van de HEERE.

Zelf stemmen of iemand anders?
Jij hebt een stempas ontvangen, dat betekent dat je mag gaan stemmen. Misschien heb je het nog nooit gedaan of wil je liever dat iemand anders voor jou gaat stemmen. Dat kan ook. Dan geef je jouw stempas aan je ouders, broer, zus of begeleiding. Misschien moet je daarvoor nog een handtekening zetten of doet jouw wettelijk vertegenwoordiger dat. Als je niet zelf stemt, moet je wel zeggen op wie er voor jou gestemd moet worden.

Stemmen
D.V. maandag 14, dinsdag 15 of woensdag 16 maart is het zover. Op deze dagen kan je gaan stemmen. Je gaat dan naar een plek waar jij kan stemmen. Hiervoor moet je je stempas en paspoort, identiteitskaart of rijbewijs meenemen.

Stap 1: Als je binnenkomt, lever je je stempas in en moet je je paspoort, identiteitskaart of rijbewijs laten zien.
Stap 2: Je krijgt dan een papier waarop alle politieke partijen staan met daaronder allemaal namen.
Stap 3: Je loopt dan naar een hokje waar een rood potlood ligt. Je zoekt de partij op waarop je wilt stemmen. Daarna kleur je het rondje voor de naam van de persoon waarop jij wil stemmen in. Let op dat je één rondje kleurt, anders is je stem ongeldig.
Stap 4: Dan vouw je het papier weer op. Dit papier mag in een doos of container. Nu heb je gestemd!

Als iets nog niet helemaal duidelijk is, kan je altijd iemand om advies vragen. Daarnaast kan je ook op de website www.hoewerktstemmen.nl kijken. Hier wordt nog meer uitleg gegeven.

OUDERE NIEUWSARTIKELEN

 • 04 april 2022

  Uitdagingen in het sociaal domein

  Verder lezen
 • 14 februari 2022

  Platform Autisme in de kerk organiseert studiedag

  Verder lezen