Nieuws
16 juni 2021

Grote prijsverschillen gehandicaptenparkeerkaart

Grote prijsverschillen gehandicaptenparkeerkaart

De kosten voor de Europese Gehandicaptenparkeerkaart (GPK) verschillen enorm per gemeente, zo blijkt uit onderzoek van Media Perspectives.

De gehandicaptenparkeerkaart is bedoeld voor mensen met een lichamelijke beperking, die niet verder dan honderd meter kunnen lopen met behulp van krukken of een ander hulpmiddel. Met zo’n kaart kunnen ze bijvoorbeeld dichtbij de ingang van voorzieningen, bijvoorbeeld van de supermarkt, parkeren. De kaart wordt uitgegeven door de gemeente en is maximaal vijf jaar geldig.

Verschillende kosten

Uit de verzamelde data van gemeentewebsites blijkt dat de gemeente waar je woont en waar je de kaart dus aan moet vragen, grote invloed heeft op de prijs die je moet betalen. De gemiddelde prijs die gemeenten van hun burgers vraagt is 105,35 euro. Er zijn echter gemeenten waar die prijs dusdanig oploopt dat hij meer dan tweehonderd euro kost. In vijf gemeenten loopt de prijs zelfs op tot ruim boven de driehonderd euro. Een flink bedrag als je nagaat dat exact dezelfde kaart, met dezelfde geldigheid, in ruim veertig gemeenten dertig euro of minder kost.

Waar deze prijzen op gebaseerd zijn is onduidelijk. Op basis van de cijfers lijkt het aantal inwoners in een gemeente of dat het een stad of een dorp is, niet uit te maken. Want in Den Haag (259,90 euro) betaal je een stuk meer dan in Rotterdam (83,60 euro) of Utrecht (89,25 euro). Deze verschillen zijn ook aanwezig in de kleinere gemeenten. Zo betaal je in Voorschoten (96,80 euro) of Goirle (88,53 euro) een bedrag dat dicht bij de gemiddelde prijs zit, terwijl de kosten bij vergelijkbare gemeenten, zoals Oegstgeest of Loon op Zand, bij de hoogste van Nederland horen.

De prijs is voor de GPK is voornamelijk opgebouwd uit twee delen; De leges die de gemeente rekent over de aanvraag of het daadwerkelijk maken van de kaart en de kosten van een medische keuring. Maar bij ruim honderd gemeenten is niet duidelijk hoe de prijs is opgebouwd.

Bron: SVDJ

OUDERE NIEUWSARTIKELEN

  • 01 februari 2024

    Belastingaangifte 2023

    Verder lezen
  • 15 januari 2024

    Helpende Handen benoemt consulent afdelingen

    Verder lezen