Nieuws
29 juni 2023

Manifest: Bescherm het recht op goede zorg

Minister Conny Helder voor Langdurige zorg en sport kreeg vandaag een manifest aangeboden namens ouders en andere verwanten van mensen met een verstandelijke beperking. Het manifest is geschreven door zes belangenorganisaties, waaronder Helpende Handen. Hierin pleiten zij voor een betere zorg voor hun naasten. 

Mensen met een verstandelijke beperking hebben zorg nodig bij alles wat zij doen, hun hele leven lang. Zij kunnen niet altijd zelf hun zorg regelen of zeggen wat zij willen, dat doen dan hun verwanten: ouders, broers en zussen. Belangenorganisaties zien hoe die zorg steeds meer onder druk komt te staan.

‘’We zien bijna dagelijks de schrijnende situaties waarbij de zorg tekortschiet”, vertelt Dickie van de Kaa, directeur van KansPlus, die het manifest namens de zes organisaties overhandigde. ‘’Het leveren van complexe zorg aan mensen met een hoger zorgprofiel is niet meer kostendekkend voor zorgaanbieders. Met het gevaar dat ze stoppen met het leveren van intensieve zorg of het aannemen van nieuwe cliënten waardoor de wachtlijsten groeien, met alle gevolgen van dien’’.

Minister Helder nam het manifest dankbaar in ontvangst. ‘’Wat mij raakt is dat jullie het woord ‘bekommert’ gebruiken. Want dat is wat ik doe, mij bekommeren om de zorg. Ik deel jullie zorgen om de problemen die er op dit moment zijn, en dat zijn er nogal wat’’.

Familie moet familie blijven
De organisaties zien hoe zorginstellingen kampen met financiële problemen en personeelstekorten. Han Mennen (medewerker EMB Nederland): ‘’Vakbekwame begeleiders zijn absoluut noodzakelijk voor goede en passende zorg. Verwanten hebben veel ervaring en kennis van hun naaste. Indien mogelijk worden zij betrokken bij de zorg, maar familie moet ook familie blijven. In veel gevallen zien we echter dat verwanten te veel zorgtaken krijgen omdat er in de zorginstelling een tekort is aan personeel of financiële middelen. De positie van verwanten is dus overal weer anders’’.

De ouders van Dennis onderstreepten de zorgen met het verhaal van hun zoon, die een ernstig verstandelijke beperking heeft en trauma gedrag laat zien. ‘’Wij als ouders en broer zijn zijn stem. Wij moeten voor hem opkomen in de hoop dat de mensen om hem heen Dennis zien, kennen, leren begrijpen en zijn emoties kunnen lezen. Dat is niet makkelijk. Wij zijn lastige ouders, dat willen we niet maar moesten het wel worden’’.

Manifest
In het manifest pleiten de organisaties voor snelle en duurzame verbetering van de zorg met behulp van 10 punten. Nicoline Versluys (bureauhoofd Sien):‘’Als belangenorganisatie is het onze missie om op te komen voor de kwaliteit van leven van mensen met een verstandelijke beperking en hun omgeving’’.

Het manifest wordt namens ouders en verwanten van mensen met een verstandelijke beperking aangeboden door: KansPlus, EMB Nederland, Sien, Dit Koningskind, 2CU en Helpende Handen. Bekijk hun websites voor meer informatie.

OUDERE NIEUWSARTIKELEN

  • 23 september 2023

    Vacature: Consulent afdelingen

    Verder lezen
  • 17 juli 2023

    Cliëntenperspectief ontbreekt in transitieakkoord

    Verder lezen