Nieuws
30 augustus 2021

Mensen met beperking in de knel door stapeling zorgkosten

Mensen met beperking financieel in de knel door stapeling zorgkosten

Mensen met een beperking of chronische aandoening hebben meer zorgkosten dan Nederlanders zonder beperking. Zij komen daardoor vaker in de financiële problemen. Dit heeft impact op hun bestaanszekerheid, hun sociale leven en gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van Ieder(in).

Vrijwel alle respondenten maken vanwege hun beperking of chronische aandoening diverse zorgkosten. Bijna allemaal hebben zij hun eigen risico volledig opgemaakt. Ook kosten die niet worden vergoed door de zorgverzekering, worden door bijna alle respondenten genoemd. Bijna zestig procent betaalt een eigen bijdrage voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en meer dan tien procent voor de Wet langdurige zorg (Wlz). De meeste respondenten hebben te maken met drie of meer verschillende kostenposten.

Bezuinigen op basisbehoeften

De helft van de respondenten geeft aan in 2020 moeite te hebben gehad met rondkomen. Voor ongeveer een derde komt dat door zorgkosten. Ruim zestig procent van de respondenten heeft moeten bezuinigen op zaken als kleding, boodschappen en uitjes. Die bezuinigingen hebben uiteenlopende gevolgen: geldstress, eenzaamheid en een gebrek aan geld voor ‘de leuke dingen van het leven’.

Zorgmijden en zorguitstel

Bijna de helft van de respondenten heeft daarnaast vanwege de kosten zorg of ondersteuning gemeden of uitgesteld, zoals tandartsbezoek, fysiotherapie, psychische hulp en aanschaf van hulpmiddelen. Voor bijna tweederde van deze respondenten had dit gevolgen voor hun gezondheid: verergering van klachten, van pijn, een slecht(er) gebit en psychische klachten.

Bron: Ieder(in)

Helpende Handen

  • Helpende Handen is als belangenvereniging voor mensen met een beperking aangesloten bij Ieder(in).

OUDERE NIEUWSARTIKELEN

  • 01 februari 2024

    Belastingaangifte 2023

    Verder lezen
  • 15 januari 2024

    Helpende Handen benoemt consulent afdelingen

    Verder lezen