Nieuws
25 mei 2021

Mensen met beperking bekend met aftrek specifieke zorgkosten

Mensen met beperking kennen fiscale regeling aftrek specifieke zorgkosten

Ruim 9 op de 10 mensen met een chronische ziekte of beperking die een ondermodaal inkomen hebben en zorgkosten boven de 500 euro maken, weten de fiscale regeling ‘aftrek specifieke zorgkosten’ te vinden. Dit blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer.

Wie een chronische ziekte of lichamelijke beperking heeft, kan als gevolg daarvan te maken krijgen met extra zorgkosten die niet worden vergoed. Wie deze kosten maakt mag ze opgeven bij de aangifte van de inkomstenbelasting, mits deze boven een bepaald drempelbedrag vallen. Dit wordt de ‘aftrek specifieke zorgkosten’ genoemd. Ruim negentig procent van de mensen die hoge zorgkosten maken in verhouding tot hun inkomen weet de regeling te vinden, maar de fiscale regeling dekt niet alle extra zorgkosten die zij maken. Met name mensen met lage inkomens, die daarom niet belastingplichtig zijn, én mensen met hoge inkomens, komen niet in aanmerking voor de extra vergoeding uit de fiscale regeling.

Mede op basis van de enquête onder het Nivel-panel, adviseert de Algemene Rekenkamer in haar verantwoordingsonderzoek de minister om het hoge bereik van de regeling niet uit het oog te verliezen als er in de toekomst gekeken wordt naar een aanpassing of alternatief van de regeling.

Bron: NIVEL

OUDERE NIEUWSARTIKELEN

  • 01 juli 2024

    Bereikbaarheid zomerperiode

    Verder lezen
  • 19 juni 2024

    Hoogwaardige zorg is noodzakelijk voor mensen met een beperking

    Verder lezen