Nieuws
24 februari 2023

Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen

Gemeenteraadsverkiezingen

Onlangs heb jij post gekregen van de gemeente. Hier zitten twee stempassen in voor jou. Als je nog geen post ontvangen hebt, krijg je deze vast binnenkort. Als je een stempas krijgt, betekent het dat jij mag stemmen voor de komende Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen. Waarom stem je eigenlijk? En hoe werkt dat precies? In dit artikel geven we je hier uitleg over.

 • Provinciale Statenverkiezingen
  Nederland heeft 12 provincies. Elke provincie wordt aangestuurd door de Provinciale Staten. In de Provinciale Staten zitten verschillende politieke partijen. De Provinciale Staten gaan bijvoorbeeld over de bossen en wegen in de provincie. Elke vier jaar kan je in jouw provincie stemmen op de politieke partij, waarvan jij vindt dat zij goed zijn voor jouw provincie.

  Waterschapsverkiezingen
  In Nederland hebben we veel water. Het water wordt in Nederland door 21 waterschappen beheerd. Elk waterschap bestaat uit een bestuur. Een deel van het bestuur wordt elke vier jaar gekozen. Tijdens de waterschapsverkiezingen kan jij kiezen op een politieke partij waarvan jij vindt dat zij goed zorgen voor het water in Nederland.

 • Welke partij?
  Voor je gaat stemmen moet je goed nadenken op welke partij je wilt stemmen. Op de website van jouw gemeente kan je de kandidatenlijst vinden. Dat is een lijst waarop alle politieke partijen staan met daarbij namen van personen (kandidaten) die in die politieke partij zitten. Je stemt dus eigenlijk op een persoon die bij een politieke partij hoort. Op wie moet je dan stemmen? Misschien weet je dat al! Dat is fijn! Als je het nog niet weet, dan kan je jouw ouders, broers, zussen of begeleiding advies hierover vragen. Belangrijk is dat een politieke partij de Bijbel als uitgangspunt heeft. Dan kan je denken aan een partij die aandacht heeft voor de zorg aan mensen en de zorg voor de natuur, maar vooral dat we moeten leven tot eer van de HEERE.

  Zelf stemmen of iemand anders?
  Jij hebt een stempas ontvangen, dat betekent dat je mag gaan stemmen. Misschien heb je het nog nooit gedaan of wil je liever dat iemand anders voor jou gaat stemmen. Dat kan ook. Dan geef je jouw stempas aan je ouders, broer, zus of begeleiding. Misschien moet je daarvoor nog een handtekening zetten of doet jouw wettelijk vertegenwoordiger dat. Als je niet zelf stemt, moet je wel zeggen op wie er voor jou gestemd moet worden.

  Stemmen
  D.V. woensdag 15 maart. Op deze dag kan je gaan stemmen. Je gaat dan naar een plek waar jij kan stemmen. Hiervoor moet je je stempas en paspoort, identiteitskaart of rijbewijs meenemen.

Stap 1: Als je binnenkomt, lever je je stempas in en moet je je paspoort, identiteitskaart of rijbewijs laten zien.
Stap 2: Je krijgt dan een papier waarop alle politieke partijen staan met daaronder allemaal namen.
Stap 3: Je loopt dan naar een hokje waar een rood potlood ligt. Je zoekt de partij op waarop je wilt stemmen. Daarna kleur je het rondje voor de naam van de persoon waarop jij wil stemmen in. Let op dat je één rondje kleurt, anders is je stem ongeldig.
Stap 4: Dan vouw je het papier weer op. Dit papier mag in een doos of container. Nu heb je gestemd!

Als iets nog niet helemaal duidelijk is, kan je altijd iemand om advies vragen. Daarnaast kan je ook op de website www.hoewerktstemmen.nl kijken. Hier wordt nog meer uitleg gegeven.

OUDERE NIEUWSARTIKELEN

 • 23 september 2023

  Vacature: Consulent afdelingen

  Verder lezen
 • 17 juli 2023

  Cliƫntenperspectief ontbreekt in transitieakkoord

  Verder lezen