Nieuws
28 april 2021

Rijtest voor mensen met autisme voortaan alleen op indicatie

Rijtest voor mensen met autisme voortaan alleen op indicatie

Het is niet nodig om alle rijexamenkandidaten met autisme te verplichten een rijtest te doen. De Gezondheidsraad adviseert de minister van Infrastructuur en Milieu om de rijtest alleen te laten afnemen als de verplichte medische keuring daar aanleiding toe geeft.

Op dit moment moeten mensen met autisme die voor het eerst een rijbewijs willen aanvragen, eerst medisch gekeurd worden – wat verplicht is volgens Europese regelgeving. Ook moeten alle kandidaten met ASS een rijtest doen bij het CBR. Zo’n driekwart van de kandidaten met ASS wordt na keuring en rijtest rijgeschikt verklaard. Van de kandidaten die ongeschikt blijken of rijgeschikt onder bepaalde voorwaarden, geeft in de meeste gevallen de medische keuring de doorslag, niet de rijtest.

De raad adviseert daarom om de verplichte rijtest voor alle rijexamen-kandidaten met autisme te laten vervallen en het CBR de test alleen af te laten nemen als de medische keuring daar aanleiding toe geeft. Omdat de kwaliteit van de keuringen volgens ervaringsdeskundigen wisselend is, doet de raad de aanbeveling de werkwijze te standaardiseren. Ook wijst de raad erop dat mensen met autisme gebaat kunnen zijn bij een gerichte rijopleiding die is aangepast aan hun behoeften en mogelijkheden.

OUDERE NIEUWSARTIKELEN

  • 16 maart 2021

    Coronamaatregelen leiden tot lagere mentale gezondheid mantelzorgers

    Verder lezen
  • 02 maart 2021

    Mensen met een beperking ervaren emotionele klachten door coronacrisis

    Verder lezen