Uitzondering mondkapjesplicht voor mensen met beperking
Vanaf 1 december moet iedereen verplicht een mondkapje dragen in openbare gebouwen. Bijvoorbeeld in winkels, stations, luchthavens of de bibliotheek. Voor mensen die vanwege een zichtbare of onzichtbare beperking niet in staat zijn om een mondkapje te dragen, bestaan er uitzonderingen op de verplichting.
De verplichting tot het dragen van een mondkapje geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten. De politie en boa’s kunnen mensen vragen zelf aannemelijk te maken dat deze uitzondering voor hen geldt.
Uitzondering
De uitzondering geldt onder andere mensen met een ernstige longaandoening of mensen die - bijvoorbeeld door een aandoening in het gezicht - niet in staat zijn een mondkapje te dragen of op te zetten. Maar ook voor mensen de in de war raken door het dragen van een mondkapje door bijvoorbeeld een verstandelijke beperking of psychische aandoening.
Aantonen
Wanneer iemand geen mondkapje draagt, moet hij zelf aan kunnen tonen dat voor hem een uitzondering geldt. Dat kan op diverse manieren, bijvoorbeeld door een bewijs waarop staat dat iemand in behandeling is bij een (huis)arts, behandelaar of zorgorganisatie. Denk aan een verwijsbrief die diegene al in zijn bezit heeft. Of het tonen van medicatie en hulpmiddelen of op een andere passende wijze, bijvoorbeeld een bewijs van een afspraak bij een arts. (het gaat hierbij niet om een officiële medische verklaring).
Het kan ook door het tonen van een kaartje waardoor duidelijk wordt dat de drager een uitzondering is. Voor dat laatste heeft de overheid samen met cliëntenorganisaties als hulpmiddel een kaartje gemaakt. Daarop staat dat iemand onder de uitzondering van de mondkapjesplicht valt.
Helpende Handen
Heb je vragen over je persoonlijke situatie als mantelzorger van een familielid met een beperking? Neem dan contact op met Helpende Handen.
Over mantelzorger-zijn in coronatijd heeft Helpende Handen een gespreksserie gemaakt waarin tips gegeven worden.