Nieuws
31 augustus 2021

Verruiming mogelijkheden voor stemhulp noodzakelijk

Verruiming mogelijkheden voor stemhulp noodzakelijk

Op dit moment is zelfstandig stemmen niet voor iedereen mogelijk. Het stemproces, de stemlokalen en de stemhokjes zijn niet voor iedereen toegankelijk en assistentie mag niet altijd mee het stemhokje in. Ieder(in) en een aantal andere organisaties waaronder Helpende Handen vinden dat dit anders moet.

Momenteel wordt er gewerkt aan een wetsvoorstel van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) dat assistentie bij het stemmen voor een brede groep mogelijk moet maken. Deze zgn. ‘experimentenwet’ vergroot de toegankelijkheid van het verkiezingsproces en maakt hulp in het stemhokje voor een bredere groep mogelijk. 

Oproep

Een groot aantal belangenverenigingen voor mensen met een beperking heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheid inspraak te leveren op het nieuwe wetsvoorstel. De belangenverenigingen hebben diverse punten ingebracht.

Assistentie naar eigen keuze in het stemhokje toestaan

De organisaties willen dat assistentie naar eigen keuze mogelijk wordt voor mensen met bijvoorbeeld een verstandelijke beperking, mensen met dementie, een psychische kwetsbaarheid, laaggeletterdheid of mensen die analfabeet of anderstalig zijn. 

Duur van het experiment verkorten en aantal gemeenten vergroten

 • Het ministerie wil vijf jaar lang, tijdens verschillende verkiezingen en maar in vijf gemeenten experimenteren met de nieuwe wet. De organisaties willen dat deze periode korter wordt en dat het aantal gemeenten wordt uitgebreid tot een representatief aantal.

Ondersteuning in alle stemlokalen en training voor stembureauleden

De organisaties adviseren dat in ieder stemlokaal algemene ondersteuning en hulp gegeven wordt en dat de informatie over hoe om te gaan met verschillende mensen, wordt opgenomen in de training van stembureauleden.

Begrijpelijke en toegankelijke informatie

Alle informatie over verkiezingen en mogelijkheden voor ondersteuning moet overzichtelijk, begrijpelijk en op een toegankelijke manier gecommuniceerd worden bij de start van de experimenteerwet.

Begeleiding voor mensen met een fysieke beperking moet blijven 

De mogelijkheid voor mensen met een fysieke beperking om een begeleider naar eigen keuze mee te nemen moet blijven bestaan en de mogelijkheden om zelfstandig te kunnen stemmen moeten worden verruimd, bijvoorbeeld door de stemmal in alle gemeenten neer te zetten. 

Monitor en leer 

Leer van de ervaringen die mensen hebben met de toegankelijkheid van het stemproces en de ondersteuning daarbij. Betrek ervaringsdeskundigen bij de definitieve vormgeving van de experimenteerwet.

Ondertekenaars

Ieder(in), Oogvereniging, MaculaVereniging, Bartimeus, Koninklijke Visio, Robert Coppes stichting, LFB, Stichting Lezen en Schrijven, Sien, Stichting ABC, KBO-PCOB, Alzheimer Nederland, NOOM, VGN, EMB, Helpende Handen, Dit Koningskind en KansPlus 

OUDERE NIEUWSARTIKELEN

 • 30 augustus 2021

  Mensen met beperking in de knel door stapeling zorgkosten

  Verder lezen
 • 23 augustus 2021

  Extra opvang thuiswonende mensen met verstandelijke beperking nodig

  Verder lezen