Waardering en begrip belangrijk voor mantelzorger
Het beroep op mantelzorgers nam de afgelopen jaren toe. Met name het aandeel mantelzorgers van mensen met psychische problemen groeide. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
Ongeveer twee derde van de Nederlanders vindt de zorg voor hulpbehoevende ouders een taak voor de overheid. Potentiële hulpontvangers zelf hebben ook vaak een voorkeur voor professionele hulp. Zeker als het gaat om hulp bij de persoonlijke of medische verzorging.
Lichte toename aantal mantelzorgers
In 2019 gaf ongeveer 35% van de 16-plussers (ca. 5 miljoen mensen, van wie 830.000 langdurig en intensief helpen) mantelzorg. Dit is iets meer dan voorheen (32% in 2014 en 2016). Daarnaast is een op de tien mensen actief als vrijwilliger in de zorg en ondersteuning (ca. 1,4 miljoen mensen). Dit is eveneens een lichte stijging ten opzichte van 2016. Alleen het incidentele vrijwilligerswerk is toegenomen: van 2,7% naar 3,8%.
Overbelasting
Het absolute aantal ernstig belaste mantelzorgers is vergeleken met 2016 toegenomen van 380.000 naar 460.000 personen, maar het percentage bleef gelijk (ca. een op de tien mantelzorgers). In 2019 bieden meer mensen (16%) hulp aan mensen met psychische of psychosociale problemen dan in 2014 (12%). Deze mantelzorgers lopen een groter risico op overbelasting.
Waardering en begrip
Voor mantelzorgers is begrip en waardering voor hun inzet van grote betekenis. Dit wordt vooral gemist door degenen die intensief helpen: verzorgers van partners, mantelzorgers van mensen met dementie of psychische problemen en niet-westerse migranten mantelzorgers. Degenen die lang en intensief helpen zijn relatief vaak ernstig belast. Waar mantelzorgondersteuning van gemeenten in eerdere jaren mogelijk voorkwam dat mantelzorgers ernstig belast raakten, wordt respijtzorg nu vaker pas ingezet op het moment dat mensen al ernstig belast zijn.
Corona
Het SCP pleitte eerder voor extra aandacht voor mantelzorgers in coronatijd. Bijvoorbeeld bij de te maken keuzes over het afschalen of stopzetten van de thuiszorg en dagbesteding of bij het aanscherpen van bezoekregelingen bij verpleeghuizen of het beschikbaar stellen van persoonlijke beschermingsmiddelen voor mantelzorgers. Aandacht, sociaal contact en betrokkenheid behoren ook tot de kern van goede zorg- en dienstverlening. Hierbij hoort ook een passende afstemming tussen formele en informele hulp in termen van samenwerking en goede persoonlijke contacten, zorgvuldige en begrijpelijke informatie-uitwisseling en de combinatie van medische en sociale zorg die aan de behoeften van een patiënt of client tegemoetkomt.
Bron: SCP
Helpende Handen
Heb je vragen over je persoonlijke situatie als mantelzorger van een familielid met een beperking? Neem dan contact op met Helpende Handen.
Over mantelzorger-zijn in coronatijd heeft Helpende Handen een gespreksserie gemaakt waarin tips gegeven worden.