Werknemer met lichamelijke beperking ervaart knelpunten
Mensen met een lichamelijke beperking hebben veel minder vaak betaald werk dan mensen zonder een beperking. Voor het verbeteren van de arbeidsparticipatie van mensen met een lichamelijke beperking is het niet alleen belangrijk dat ze werk vinden, maar dat ze dit werk ook behouden. De meeste knelpunten rond arbeidsparticipatie van deze groep zijn geworteld in de werkomstandigheden, die vaak niet goed aansluiten op de werknemer met de beperking. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel.
Het aandeel van de algemene beroepsbevolking dat een betaalde baan heeft is meer dan twee keer zo groot als het aandeel van mensen met een lichamelijke beperking met een betaalde baan. Ook werken zij gemiddeld minder uren per week dan werknemers uit de algemene bevolking.
Werknemers met een lichamelijke beperking zijn bijna net zo tevreden (cijfer 7,6) met hun werk als werkenden onder de algemene bevolking (cijfer 7,7). Daarnaast kunnen zij vaker de volgorde van hun werkzaamheden bepalen vergeleken met werknemers uit de algemene bevolking. Echter hebben werknemers met een lichamelijke beperking minder zelfstandigheid in hun functie en minder vrijheid in het bepalen van de werktijden.
Werkdruk
Als gevolg van hun gezondheid kunnen mensen met een lichamelijke beperking uiteenlopende knelpunten ervaren op het werk. De belangrijkste knelpunten liggen rond de werkdruk en energiebalans, bijvoorbeeld vermoeidheid, stress en concentratie. Ook ontvangen nog niet alle werknemers met een beperking de juiste ondersteuning op het werk. Een inclusiever HRM-beleid kan bijdragen aan de arbeidsparticipatie van mensen met een lichamelijke beperking.
Bron: NIVEL