Blogs
26 april 2021 - Leo Huisman

Breakout rooms

Breakout rooms. Wat een vreemd woord. Daar had ik ruim een jaar geleden nog nooit van gehoord. Het is de naam voor één van de mogelijkheden van Microsoft. Teams: weer zo’n woord dat we ruim een jaar geleden nog niet gebruikten.

Natuurlijk was het altijd al de benaming voor groepen van samenwerkende personen, maar sinds de coronacrisis kennen we het als een applicatie waarmee je elkaar digitaal kunt ontmoeten. Je ziet elkaars gezicht op het scherm, je hoort elkaar praten en je kunt de groep zo groot maken als je wilt. 

Kan dat dan een manier zijn om als contactgroep rond een bepaalde beperking bij elkaar te komen? Jazeker kan dat. Een digitale ontmoeting zal dan wel nooit een waardige vervanger worden voor een persoonlijke ontmoeting, maar we hebben toch al een aantal mooie Teams bijeenkomsten achter de rug. Je zou denken dat je dan de zaaltjes mist, die onder andere zo fijn zijn als je in kleine groepjes over een onderwerp door wilt praten. Maar ook dat is nu geen belemmering meer. De gespreksleider kan de deelnemers in digitale gespreksgroepjes plaatsen. Dat zijn dus die breakout rooms. Ze zijn dan wel niet afgeschermd door stenen muren of gesloten deuren, maar ze kunnen zeker ook het veilige gevoel van privacy geven. In kleine digitale groepjes kun je óók je hart luchten of je ervaringen delen.

Wie niet sterk is moet slim zijn. En slim zijn betekent in coronatijd: een digitale ontmoeting organiseren. Misschien komen we elkaar binnenkort wel tegen en kunnen we in een grote ruimte of een kleine room onze kennis en ervaringen delen.

Welcome!

OUDERE BLOGS