Blogs
06 april 2020 - Marianne Sollie

Contactberoep

Marianne Sollie

Contactberoep; een woord wat nog niet voorkomt in het Nederlands woordenboek. Het woord werd voor het eerst gebruikt door minister-president Rutte tijdens een persconferentie vanwege het Coronavirus.

Contactberoep; ik denk hierbij aan klantcontact of sociaal beroep. Daarmee kom ik bij het beroep van consulenten. Binnen de persoonlijke dienstverlening is veel contact met mensen: zorgvragers, ouders of familieleden, wettelijk vertegenwoordigers, hulpverleners, ambtsdragers en vrijwilligers. Persoonlijk contact wat nu, vanwege de geldende overheidsmaatregelen, anders wordt ingevuld.
Ons contactberoep wordt nu meer uitgeoefend per telefoon, e-mail, WhatsApp, videobellen of Skype. Overleggen en vergaderen gebeurt vanuit huis en via speciale computerprogramma’s. Contact is en blijft mogelijk, dankzij moderne communicatiemiddelen.

Wil ik de ander écht kunnen ontmoeten, van mens tot mens en van hart tot hart, daarvoor blijft persoonlijk contact nodig. Gevoelens laten zich soms minder verwoorden door zakelijke media. Bovendien kan observatie van mensen in hun eigen omgeving veel laten zien en leerzaam zijn. Dat is nu anders. Niet alleen voor een consulent, maar ook voor zorgvragers en degenen die hen omringen.

Ik denk aan Mirma. Zij kan niet horen en praten en maakt vanuit zichzelf weinig contact met mensen. Naar haar werk kan zij nu niet, bezoek mag niet en een praatje maken met haar lukt niet. Hoe houden wij contact met haar?
Het gezin Oevermans heeft contact te over met drie kinderen met een vorm van autisme. Zij volgen onderwijs op drie verschillende scholen. Mensen komen thuis lesgeven en er zijn belafspraken met verschillende begeleiders. Zij willen contact houden, meedenken, informatie of advies geven.
Christa mailde mij. Zij mag niet naar de dagbesteding, iets wat zij zó graag doet. Haar ambulant begeleiders komen nu niet. Christa mist de mensen van de contactberoepen bij haar thuis.
Carl doet deze periode juist goed, vertelt zijn gedragsdeskundige. Hij mist zijn ouders, nu elkaar bezoeken niet mogelijk is. In de woonvorm is het rustig. Daar zijn maar een paar mensen aanwezig. Carl krijgt minder prikkels en ervaart nu geen stress bij het dagelijks vervoer. Deze tijd heeft een positieve invloed op het gedrag van Carl.

Mirma, Christa en Carl hebben behoefte aan contact. De middelen zijn er, maar niet alles is voor iedereen mogelijk of passend. Vanuit ons contactberoep vragen wij extra aandacht en contact voor alle mensen die dat in deze tijd meer dan gebruikelijk nodig hebben.

Wil je contact met Helpende Handen? Stel dan je vraag of bel naar 0348 48 99 70.
Helpende Handen staat naast je!

OUDERE BLOGS