Blogs
30 november 2020 - Leo Huisman

De kaas ligt in de koelkast

De kaas ligt in de koelkast. Moet je dat op een memoblaadje schrijven en dat blaadje vervolgens op de deur van het keukenkastje plakken? Dat is toch logisch, dat de kaas in de koelkast ligt?

Nee, dat weet de moeder van mevrouw Van Dijk niet meer. En niets is logisch meer voor haar. Moeder heeft Alzheimer. Weliswaar betreft het een beginnend stadium, maar regelmatig is ze dingen kwijt: sleutels, portemonnee, maar ook de kaas is een probleem. En daarom heeft haar dochter een memoblaadje opgehangen. Memoblaadjes ophangen is nog maar een heel klein stukje van de mantelzorgtaken van deze dochter. Er komen steeds meer taken bij.

Ongetwijfeld zie je geen verband zien tussen kaas en Helpende Handen. In zekere zin is dat verband er ook niet. Hoewel, de casus van de kaas kwam een enkele maand geleden aan de orde tijdens een gespreksavond van Helpende Handen. Mantelzorgers van mensen met dementie waren bij elkaar om te luisteren naar een professional, die met hen het gesprek aanging over hun taken en hun bijbehorende zorgen. Samen leven met dementie was het thema van deze avond.
Lotgenotencontact van Helpende Handen is er niet alleen voor familieleden van mensen met een verstandelijke beperking. Ook voor mantelzorgers van mensen met dementie nodigen wij sprekers uit. Samen denken wij dan na over het proces dat zich in de hersenen afspeelt. Of gewoon, heel concreet, over de kaas die moeder niet meer kon vinden.

OUDERE BLOGS