Blogs
16 mei 2024 - Jacoline Hendrikse

Een week van het gezi(e)n

Tijdens deze week willen de initiatiefnemers het gezin op de kaart zetten met het oog op lasten, zorgen en verantwoordelijkheden, zoals ik ergens las.

‘Uit wat voor gezin kom je?’ Dat was een vraag die vaak werd gesteld tijdens mijn vakantiereizen. Er kwam dan allerlei informatie voorbij: wat voor werk vader deed, de gezinssamenstelling, je plek in het gezin, enzovoort. Op die manier kregen we een inkijkje in het leven en het gezin van de ander.

Ook nu, als consulent bij Helpende Handen, maken we veel gezinnen mee. Soms van dichtbij, een andere keer wat meer op afstand. Soms is er in deze gezinnen een kind met een ernstig meervoudige beperking. Dat geeft het gezin beperkingen. Het kan lastig zijn om gezamenlijke uitjes te maken, er zijn extra financiële lasten en vaak moeten er vaste patronen of routines zijn binnen het gezin. De keerzijde van deze gezinnen is dat er vaak oog is voor de kleine dingen. Een grote onderlinge band, maar misschien wel het belangrijkste: het leven in afhankelijkheid van de Heere.

In een gezin kan ook niet-aangeboren hersenletsel komen, plotseling als een breuk in de levenslijn. Wat kan er dan geworsteld worden in een gezin om weer enigszins harmonie of balans te vinden. Wat verdienen deze gezinnen het om, zoals eerder omschreven, inderdaad gezien te worden in hun lasten, zorgen en verantwoordelijkheden.

Laten wij deze gezinnen helpen en ondersteunen, waar dat in ons vermogen ligt. Samen met diverse organisatiecommissie mag ik bijeenkomsten organiseren voor deze gezinnen. Ouders ontmoetten elkaar tijdens deze bijeenkomsten en vinden hier erkenning en herkenning. Daarnaast kunnen ouders van elkaar leren, steun ervaren en mooie momenten met elkaar delen. Deze bijeenkomsten worden vaak als waardevol ervaren.

Wil jij deze gezinnen helpen en ondersteunen? Wijs hen dan op onze bijeenkomsten.

Dit is de vierde blog die in het teken staat van de Week van het gezin. Morgen verschijnt de laatste blog over dit thema.

OUDERE BLOGS