Blogs
02 november 2023 - Jacoline Hendrikse

Gelegenheid en genegenheid

Dit najaar zijn er weer veel bijeenkomsten van onze diverse contactgroepen. Dit betekent een drukke periode waarin veel wordt gereisd. Daarnaast blikken we in het najaar weer vooruit op de bijeenkomsten voor het komende voorjaar, en daar wil ik graag wat met u over delen.

Tijdens zo’n bijeenkomst is er vrijwel altijd een spreker. Dan kan een psycholoog zijn, een maatschappelijk werker of een andere professional die op het werkveld van de betreffende contactgroep betrokken is. We doen ook zeer regelmatig een beroep op een predikant.

Keer op keer word ik verrast door de bereidwilligheid van deze vaak drukbezette mensen om hier gehoor aan te geven. Soms met enige aarzeling, “Weet ik wel voldoende van dit onderwerp?” en soms heel spontaan, “Ik pak mijn agenda er al bij!”. Wat een prachtige, diepgaande, praktische, pastorale bijdragen heb ik al mee mogen beluisteren. Het is een voorrecht om te mogen ervaren dat als de gelegenheid er is, de genegenheid er ook is!

Onlangs maakte ik ook mee dat de gelegenheid de genegenheid doet groeien. Een van onze kinderen ging op werkweek naar een Europees land. Altijd afwachten wie je gastheer of je gastvrouw wordt. Korte tijd later werd informatie vanuit school gedeeld. Samen met vier klasgenoten zou mijn kind gaan verblijven bij een mevrouw die rolstoelgebonden zou zijn. Dat riep wat vragen en onzekerheden bij hen op. “Mam, ik vind het best wel een beetje spannend. Moeten wij die mevrouw dan helpen? Hoe zou dat praktisch allemaal gaan, bijvoorbeeld met bedden opmaken?”

Wat een ervaring voor deze jongelui om te zien dat deze mevrouw zeer zelfredzaam bleek te zijn. Iedere morgen werden ze voorzien van een ontbijt en ’s avonds stond er een maaltijd klaar. En inderdaad, de stapelbedden moesten even door henzelf worden opgemaakt!

Het is verrijkend om zo niet alleen te proeven van een andere cultuur en prachtige dingen te zien in een mooie stad, maar ook om te ervaren dat mensen met een beperking heel zelfredzaam kunnen zijn.

Bij deze gelegenheid groeide de genegenheid voor (een deel) van onze doelgroep.

OUDERE BLOGS