Blogs
15 mei 2024 - Fijke Mulder

Het belang van het gezin

Een gevleugelde uitspraak luidt: ‘Het gezin is de hoeksteen van de samenleving’. In deze Week voor het gezin wil ik graag het belang van het gezin benadrukken. Voor ieder kind is het hebben van een gezin één van de eerste levensbehoeften.

In een gezin ben je, als het goed is, veilig en kun je vanuit die veilige setting jezelf zijn en de wereld om je heen gaan ontdekken. Dit geldt natuurlijk voor alle kinderen, maar zeker voor kinderen met een beperking. Voor hen is het innemen van een plek in gezin, kerk en samenleving vaak een extra grote ontdekkingstocht.

Als kind krijg je heel veel dingen mee in de ontwikkeling vanuit het gezin. Dat begint al als pasgeboren baby: de andere gezinsleden zijn blij met je, bewonderen je en vertroetelen je. Naarmate je ouder wordt, neem je ontelbaar veel dingen mee in je ontwikkeling. Wie heeft niet moeten leren om een spelletje te verliezen? Of om speel- en snoepgoed te moeten delen met anderen?

Bij Helpende Handen ondersteunen we gezinnen waar één of soms meerdere van de gezinsleden te maken hebben met een beperking. Het hebben van een beperking vraagt extra aandacht van de andere gezinsleden. Daartegenover staat dat het om elkaar heen staan als gezin vaak een grotere betrokkenheid en onderlinge verbondenheid laat zien.

Wilt u mensen met een beperking en hun gezinnen ondersteunen? Op diverse plaatsen in het land bieden vrijwilligers ondersteuning aan gezinnen waarin een familielid een beperking heeft. Als vrijwilliger of gastouder kunnen zij die gezinnen tijdelijk ontlasten. Voor veel ouders voelt het dan ook als een terugkerende oase, waarin de boog eventjes minder gespannen kan zijn. Het gezin krijgt dan de kans om weer op te laden.

Overweeg ook om als vrijwilliger een dergelijke rol op te pakken en een gezin op de een of andere manier te ondersteunen. Maar vergeet vooral deze gezinnen niet op de momenten dat u uw handen vouwt. Ook dat zijn helpende handen!

Dit is de derde blog die in het teken staat van de Week van het gezin. Ook morgen en overmorgen zal een blog worden geplaatst.

OUDERE BLOGS