Blogs
16 maart 2020 - Bart-Jan Noorlander

Hulp vragen

Afgelopen winter was ik druk met het klussen in onze nieuwbouwwoning. De woning bestond uit een vloer, muren en een dak. Daarmee is het eigenlijk wel mee gezegd. Tijdens zo’n periode van klussen zijn er momenten waarin je tegen jezelf aanloopt, nieuwe ervaringen opdoet en soms een spiegel voorgehouden wordt.

Het was een drukke periode waarin ik regelmatig een beroep moest doen op betaalde krachten en soms een beroep deed op vrijwillige hulp uit familie- en vriendenkring. Toen de kozijnen gesteld en de deuren afgehangen moesten worden, belde ik gelijk een ZZP’er. Maar wanneer ik een vriend moest bellen om te vragen of hij wilde helpen met het behangen of het leggen van de straat, stelde ik dit steeds maar uit. Ik weet heel goed waarom: bij een betaalde kracht kun je er iets tegenover stellen, bij een beroep op vrijwillige hulp niet.

Deze les neem ik mee naar mijn werk. Hoe lastig is het voor een hulpvrager of een overbelaste mantelzorger om hulp te vragen? Hulp vragen en dan niet voor het behangen van de muur of het leggen van een straat, maar omdat je een beperking hebt of mantelzorger bent en je daardoor niet alles zelf kunt. Dus: hulp vragen voor jezelf!

Bovenstaande is een constatering, misschien wist je het al lang. Maar wat kun je hiermee?

Wellicht heb je weleens van het begrip ‘omdenken’ gehoord. Iets wordt benaderd door te kijken naar de kansen in plaats van naar het probleem. Laten we ‘om hulp vragen’ eens omdenken. Stel: je wordt om hulp gevraagd, wat is je eerste reactie of gevoel? Zeer waarschijnlijk een gevoel van erkenning en waardering. Je wordt gezien en gewaardeerd om wie je bent, wat je doet of wat je kunt. Zou dit gevoel van erkenning en waardering er niet zijn bij degene aan wie je hulp vraagt? Je erkent en waardeert de ander wanneer je om hulp vraagt!

Dan kan soms de gedachte blijven hangen, ‘maar ik kan niets terug doen, of hem of haar betalen’. Maak deze gedachte niet te groot. Samen koffie drinken, een gesprekje, aandacht, een compliment, een bos bloemen, een hartelijk dankjewel. Het zijn vaak de kleine dingen die zeer gewaardeerd worden.

OUDERE BLOGS