Blogs
21 april 2020 - Inge van Hell

In goede handen

Inge van Hell

In goede handen, wat een veelzeggende titel. Ik wil graag met u nadenken over deze titel. Misschien is het beter om te zeggen: mijmeren naar aanleiding van deze titel. Mijmeren, in de betekenis van peinzen, overdenken, vragen stellen, mediteren. Waar zijn jongeren met autisme in goede handen? Bij u, bij mij?

In goede handen

Als je bij iemand in goede handen bent, dan voel je je daar veilig, dan heb je een relatie met diegene. Als je bij iemand in goede handen bent, dan kun je bij diegene terecht als je vragen hebt, diegene luistert naar je en helpt je om je leven zo goed mogelijk in te vullen. Dat zijn thema’s die in In goede handen als basis worden genoemd voor de godsdienstige vorming.

Thuis en in de kerk

In goede handen, wat betekent dat, als we nadenken over de kinderen en jongeren met autisme, die we thuis en in de kerk ontmoeten?
Wat betekent in goede handen voor Jasper van 6, die zo prikkelgevoelig is? Hij wil liever niet op zijn knieën voor zijn bed bidden, want de vloerbedekking voelt zo naar aan zijn knieën dat hij niet meer goed kan nadenken bij het bidden. Mag hij op zijn bed bidden?

Wat betekent in goede handen voor Mariska van 15, die veel vragen heeft over ‘een nieuw hart’ en ‘bekering’? Dat ze voor een nieuw hart niet geopereerd hoeft te worden, heeft ze ondertussen wel geleerd. Maar hoe gaat het dan wel? En als je dan een nieuw hart hebt, hoe moet je dan bekeerd worden? En geloven dat de Heere Jezus je Zaligmaker is, dat is toch ook belangrijk?

Wat betekent in goede handen voor Tim van 18, die regelmatig pittige discussies heeft met zijn ouders en ook met de ouderling van wie hij catechisatie krijgt? Hij heeft veel Bijbelkennis en stelt veel vragen. Zijn vragen kunnen heel kritisch overkomen. Is er ruimte voor Tim om zijn vragen te stellen? Lukt het om in contact met hem te blijven?

Gevouwen handen

Wat is het belangrijk dat we het nadenken en spreken hierover met gevouwen handen doen: biddend.
Juist omdat we beseffen dat we vanuit onszelf de goede antwoorden niet weten.
Maar ook omdat de Heere ons er toe oproept: indien iemand van u wijsheid ontbreekt, (als we het zelf niet weten of niet meer weten), dat hij die van God begere, Die een iegelijk mildelijk geeft, en niet verwijt; en zij zal hem gegeven worden. Jakobus 1: 5

Als onze kinderen klein zijn, leren we ze hun handen te vouwen en te bidden.
Als kerkelijke gemeente en dus ook als ambtsdragers bidden we met elkaar bij de doop van een kind, of het christelijk en godzalig opgevoed mag worden. Laten we hier biddend en werkend gestalte aan blijven geven, als ambtsdragers, als ouders en op welke manier we ook bij hen betrokken zijn.

In Goede Handen

Want dát is het adres waar we in Goede Handen met hoofdletters zijn. Als we bidden, leggen we als het ware onszelf en onze kinderen, onze jongeren, in de handen van de Heere. In Psalm 31 zegt David het: In Uw hand beveel ik mijn geest.
De Heere Jezus zei ongeveer hetzelfde voordat Hij stierf aan het kruis: In Uw handen beveel ik Mijn geest.
Vanwege Zijn lijden, sterven en opstanding, is het voor zondaars weer mogelijk om dat persoonlijk te ervaren en te mogen weten: bij de Heere in goede, in de allerbeste handen te zijn.

Wat betekent dán in goede handen? Als je bij deze Iemand met een hoofdletter, in goede handen bent, dan ben je daar veilig. Er is dan contact, een relatie, verbinding. Je kunt bij Hem terecht als je vragen hebt, altijd, 24 uur per etmaal. Hij luistert naar je en zorgt voor je in je dagelijks leven.

Ik wens u en jou bij elkaar in goede handen, maar bovenal bij de Heere in Goede Handen.

In goede handen

21 april 2020 verschijnt het boek In goede handen. Collega Bart-Jan Noorlander schrijft hierin over godsdienstige vorming van kinderen en jongeren met autisme.
Graag hadden we u op de presentatieavond ontmoet. Omdat die vanwege de coronamaatregelen niet door kan gaan, deel ik de column die ik had willen uitspreken op deze manier met u.

OUDERE BLOGS