Blogs
16 maart 2023 - Jacoline Hendrikse

Leerzame terugblik

Dit jaar bestaat Helpende Handen 50 jaar. Een gouden jubileum voor een belangenvereniging, voor mensen met een beperking, die in mijn ogen uniek is.

Voor deze vereniging mag ik intussen zevenenhalf jaar werkzaam zijn, waarvan bijna twee jaar als consulent lotgenotencontact.

Wat heb ik de afgelopen periode veel unieke mensen leren kennen. Naast mensen die de contactgroepen bezoeken ook mensen die direct betrokken zijn bij het organiseren van bijeenkomsten.

Soms zijn dit mantelzorgers, die een organisatiecommissie vormen voor de betreffende contactgroep. Naast hun extra taak die zij thuis als mantelzorger hebben, zetten zij zich in voor hun geliefde naaste. Ze denken mee hoe er waardevolle avonden of zaterdagen georganiseerd kunnen worden.

Dat zet mij aan het denken.

Soms is het de doelgroep zelf die de organisatiecommissie vormt. Dan krijg je weleens een inkijkje in hun leven. Ik hoor waar zij tegenaan lopen en hoe zij soms moeten vechten voor hun plekje in gezin, kerk en samenleving. Maar ook, hoe de Heere een grote plaats mag hebben in hun leven. Ja, soms de grootste plaats in hun leven.

Dat raakt mij diep.

Soms is de organisatiecommissie gevormd door ouders. Bijvoorbeeld ouders van een kind met een ernstig meervoudige beperking of ouders van een kind met niet-aangeboren hersenletsel of anderszins. Ook hier hoor ik persoonlijke verhalen van ouders. Verhalen waarin zorgen bij de geboorte of later in het leven een grote plaats innemen in het leven. Daar hoor ik over de impact op het gezinsleven. Maar ik verneem ook de verhalen van de prachtige keerzijde van deze, soms zo grote, zorgen.

Dat zet mijn eigen leven in perspectief.

En zo mag ik terugkijken op de achterliggende periode. Een periode waarin ik veel mensen heb leren kennen. Waarin ik veel verhalen hoorde. Mooie en indrukwekkende verhalen, maar ook verdrietige en schrijnende verhalen. Maar waar ik ook meer dan eens hoorde hoe de Heere zorgt, voorziet en vertroost.

Daar verwonder ik mij over.

OUDERE BLOGS

  • 21 september 2023

    Mantelzorgers verdienen meer dan alleen waardering

    Verder lezen
  • 20 juli 2023

    Tijdelijk terug als consulent

    Verder lezen