Blogs
21 september 2023 - Bart-Jan Noorlander

Mantelzorgers verdienen meer dan alleen waardering

In het werk voor Helpende Handen ben ik regelmatig in contact met mantelzorgers tijdens een huisbezoek of lotgenotenbijeenkomsten. Mantelzorgers zijn mensen die zorgen voor een kind, partner of familielid met een (verstandelijke) beperking.

Ik luister altijd met veel bewondering naar hun verhalen; ze vertellen me over de uitdagingen en de moeilijkheden die ze tegenkomen in hun zorgsituatie. Na afloop van deze gesprekken realiseer ik me steeds weer hoe belangrijk het is om mantelzorgers te waarderen, ook al doen ze het niet voor de erkenning.

Waardering is belangrijk voor mantelzorgers. Het geeft hen het gevoel dat ze gezien en erkend worden voor hun inzet en bijdrage. Het helpt hen om gemotiveerd en positief te blijven. Deze waardering kregen ze onlangs ook van Koning Willem-Alexander, die in de Troonrede van 19 september jl. zei dat ‘mantelzorgers van onschatbare waarde zijn’.

Mantelzorgers staan voor veel uitdagingen. Ze moeten vaak een balans vinden tussen de zorg voor hun naaste en hun eigen leven, werk en gezondheid. Ze hebben soms te maken met stress, vermoeidheid, eenzaamheid of financiële problemen. Ze hebben soms ook te weinig tijd of ruimte voor zichzelf, hun hobby’s of hun sociale contacten. Bovendien wordt er steeds meer van hen verwacht door de veranderingen in de zorg, die mede worden ingegeven door financiële tekorten en personeelstekorten.

Mantelzorgers hebben niet alleen waardering nodig, maar ook ondersteuning. Er zijn diverse regelingen die mantelzorgers steun bieden. Maar ook jij kunt iets doen om mantelzorgers te ondersteunen. Bijvoorbeeld door:

• Een luisterend oor te bieden aan een mantelzorger die je kent
• Een handje te helpen bij het huishouden, de boodschappen of de tuin
• Een kaartje te sturen of een bloemetje te brengen naar een mantelzorger die je waardeert
• Een mantelzorger mee te nemen voor een wandeling, een kopje koffie of een gezellig uitje
• Een mantelzorger aan te melden voor een waarderingsactie of een verwenmoment

Wil je meer weten over de regelingen voor mantelzorgers? Lees dan ons ledenblad Samen dat in oktober verschijnt. Heb je zelf een vraag of een tip over mantelzorg? Laat het ons weten.

OUDERE BLOGS