Blogs
23 februari 2023 - Bart-Jan Noorlander

Mensenwerk

Toekomstbestendige (gehandicapten) zorg is iets wat veel partijen bezighoudt; zorgkantoren, zorgaanbieders, belangenverenigingen maar misschien vooral ook de mensen zelf. Iedere keer wordt benadrukt dat werken in de zorg ‘mensenwerk’ blijft, maar wat is dat eigenlijk?

Volgens Van Dale is mensenwerk ‘iets wat niet door machines kan worden uitgevoerd’ en ‘iets wat nooit helemaal perfect wordt’. Voor eenieder die werkt in de zorg zal dit herkenning geven.

We werken met en voor mensen. We leren vaardigheden aan en ontwikkelen een professionele beroepshouding, die door reflectie nooit ‘af’ is of ‘perfect’ wordt. Kortom, het instrument/ gereedschap wat gebruikt wordt in de zorg zijn we zelf. Werken in de zorg is ontzettend boeiend, breed, veelzijdig, complex en nooit hetzelfde.

Wanneer er nagedacht wordt over een toekomstbestendige zorg ontkomen we niet aan twee belangrijke zorgen: de krapte op de arbeidsmarkt en de betaalbaarheid van de zorg. Koortsachtig wordt nagedacht hoe hier mee omgegaan kan worden. Eén van de oplossingen is de inzet van ‘arbeidsbesparende technologieën’. Een aantal technologieën hebben inmiddels bewezen daadwerkelijk arbeidsbesparend te zijn én het welzijn van mensen te bevorderen. Dat laatste, het welzijn van mensen bevorderen, moet wel het uitgangspunt blijven. Want als bezuinigingen of arbeidsbesparing het doel wordt dan, wordt mensenwerk vervangen door ‘machines’ en dat kan niet. Mensenwerk is namelijk menswaardige zorg.

Ook benieuwd naar de toekomst van de gehandicaptenzorg? Het Kwaliteitskompas Gehandicaptenzorg geeft veel informatie.

OUDERE BLOGS