Blogs
01 februari 2021 - Bart-Jan Noorlander

Samen tegen eenzaamheid

Een belangrijk motto in deze tijd is ‘afstand houden’, met als doel fysiek gezond blijven en niet besmet raken of anderen besmetten met het coronavirus. Afstand houden, bepaalt inmiddels bij de meeste mensen hun denken, doen en laten. Ik ervaar dit wanneer ik bijvoorbeeld een supermarkt binnenloop en zie hoe iedereen zijn best doet om door de gangpaden heen te manoeuvreren of een gangpad overslaat om afstand te houden. Iedere keer als ik dit gadesla, roept het gemengde gevoelens bij mij op.

Naast het coronavirus is er een ander virus wat bestreden moet worden. Dit virus was er al voor het coronavirus, maar neemt in deze tijd wel toe. Het virus is niet besmettelijk maar wel gevaarlijk, namelijk het eenzaamheidsvirus. Het is tijd dat we ons daarom een nieuw motto eigen maken naast het bestaande motto ‘afstand houden’, namelijk het motto ‘samen tegen eenzaamheid’.

De lockdown, avondklok en de beperking van het aantal bezoekers per dag zorgt er voor dat veel mensen zich eenzaam voelen. Iemand is eenzaam wanneer hij of zij zich niet of minder met een ander verbonden voelt, een hechte en emotionele band mist en minder contact heeft dan is gewenst. Er zijn mensen met een beperking die door alle maatregelen in een sociaal isolement verkeren. Bijvoorbeeld vanwege een kwetsbare gezondheid of het vrijwilligerswerk wat nu niet mogelijk is of de mantelzorger die extra zorgtaken heeft en niet meer kan komen. Wanneer het motto ‘samen tegen eenzaamheid’ ons denken, doen en laten bepaalt, bestrijden we eenzaamheid en richten we ons op de mentale gezondheid van onze naaste en onszelf.

Hoe bestrijden we eenzaamheid? In het voorjaar ontstonden initiatieven om eenzaamheid te bestrijden, zoals www.eentegeneenzaamheid.nl. Erkennen dat je eenzaam bent of dat je je eenzaam voelt, is niet eenvoudig. Juist om mensen te bereiken die zelf geen signalen van eenzaamheid af (kunnen) geven, is het belangrijk contact met hen te zoeken. Kijk eens om je heen om te zien of er iemand is die eenzaam is of dreigt te vereenzamen. Stuur een kaartje, pak de telefoon of stuur een e-mail. Het belangrijkste is dat aan mensen die zich eenzaam voelen, gezien worden. Zien en gezien worden, vermindert de eenzaamheid in deze toch al moeilijke periode. Doet u, doe jij mee? Samen tegen eenzaamheid!

OUDERE BLOGS