Blogs
13 mei 2024 - Bart van der Meijden

Samenleven begint in het gezin

Een stabiel gezin heeft een positieve invloed op elk lid binnen dat gezin én op de bredere kring rondom dat gezin: het versterkt de sociale, economische en mentale gezondheid. Dat is van belang voor de hele samenleving!

In het kort is dat waar het in de Week van het gezin over gaat. Dit jaar is het thema: Goed gezi(e)n: wordt het gezin wel voldoende gezien en gesteund door over­heid en samen­le­ving? Voor Helpende Handen is dit een mooie reden om deze week elke werkdag een blog uit te brengen rondom (de week van) het gezin.

Helpende Handen en gezinnen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Waar we als organisatie mensen met een beperking verder helpen, horen daar ook de gezinsleden bij. In deze blog wil ik vooral bespreken hoe wordt ervaren dat het familielid met een beperking de lijm is die gezinnen bij elkaar houdt of versterkt.

Lisa heeft een verstandelijke beperking. Haar ouders proberen steeds een balans te vinden tussen werk en gezin, naast de extra zorg die zij hebben voor hun dochter. Hoe mooi is het om te merken dat juist Lisa hen leert te genieten van de kleine momenten. Als een van de gezinsleden verdrietig is, is het Lisa die met een vrolijke glimlach de sfeer opfleurt.

Dat de lijm tot hechte gezinnen leidt, mochten wij vorig jaar ook ervaren tijdens onze jubileumdag in het Openluchtmuseum. In gedachten zie ik de gezinnen nog lopen door het park. Samen met hun gezinslid met een beperking genoten ze van deze dag, de ontmoeting met anderen en de vele gezinsactiviteiten. Als mooie afsluiting zongen ze gezamenlijk Psalmen, waarbij diverse mensen met een beperking als dirigent een Psalm of lied mochten begeleiden. Dit zijn de momenten waarop je als gezin met een traan in je oog dankbaar en trots kijkt naar je kind!

*) Helpende Handen is deelnemer van de Stichting GezinsPlatform Nederland. Dit gezinsplatform is ontstaan om het gezin een stem te geven in de samenleving en de belangen van het gezin, bijzonder vanuit het oogpunt van kinderen, te behartigen in de politiek en media.

OUDERE BLOGS