Blogs
13 december 2023 - Bart van der Meijden

Terugblikken op het achterliggende jaar

Een jaarlijkse vraag die ik mezelf stel, is wat mij het meest heeft geraakt in het achterliggende jaar? Mijn gedachten gaan vooral terug naar de vierjaarlijkse familiedag die Helpende Handen organiseerde in het Openluchtmuseum in Arnhem.

Op deze dag ontmoetten ruim 2.800 leden en hun naasten elkaar. Oude vriendschappen werden weer aangehaald, en mensen konden genieten van een ontspannen dagje uit. 

Families die alle lange tijd betrokken zijn bij Helpende Handen weten hoe fijn het is om zonder veel woorden begrepen te worden. Op zo’n dag wordt soms spontaan een helpende hand geboden, bijvoorbeeld als een scootmobiel niet meer werkt of tijdens een toiletronde waar extra handen nodig zijn. Maar hoe ervaren nieuwe leden zo’n dag? In deze blog neem ik jullie graag even mee met een van deze nieuwe leden.

De familie Jansen heeft twee kinderen, Lisa en Tim, beiden met een beperking. Na een recente hulpvraag kwamen ze in contact met Helpende Handen. Kort daarop ontvingen zij een uitnodiging voor deze familiedag. Omdat ze nog nooit aan zo’n dag hadden deelgenomen, besloten ze toch maar even te bellen met Helpende Handen.

Toen ik hen sprak, voelde ik de aarzeling. Zouden hun kinderen zich wel op hun gemak voelen tussen andere gezinnen? Zou de dag voldoende aangepast zijn aan de behoeften van hun kinderen? Maar zoals bij zoveel familie met een kind met een beperking was het lang geleden dat ze een uitje konden doen. Na een positief gesprek besloten ze toch de sprong te wagen en deel te nemen aan deze familiedag.

Op de dag zelf genoot de familie van het museum, het gezamenlijk zingen en maakte zelfs ritjes in de historische trams. Tijdens het bezoek aan het museum ontmoeten ze andere mensen en voelden ze de blikken van herkenning. Later vertelde ze me dat ze het als een warme deken hadden ervaren.

Wat mooi is het dat Helpende Handen dit gezin een mooie dag mocht bezorgen, waar ze mochten voelen dat ze er niet alleen voor staan. Daar wil Helpende handen graag haar steentje aan bijdragen.

Als organisatie zijn wij dankbaar voor wat er in het afgelopen (jubileum)jaar is gebeurd. Naast deze ledendag organiseerden we bijeenkomsten voor onze vrijwilligers, waar waardering, onderlinge ontmoeting en waardevolle workshops centraal stonden. Bovendien zijn er vijf zangavonden georganiseerd door het hele land. In het februarinummer van ons ledenmagazine wordt meer verteld over deze activiteiten.

Dankzij onze vrijwilligers kan onze organisatie al ruim 50 jaar een helpende hand reiken aan mensen met een beperking en hun naasten. Daarnaast zijn wij dankbaar voor onze leden die onze vereniging een warm hart toedragen. Samen zorgen zij ervoor dat Helpende Handen naast mensen met een beperking en hun naasten kan blijven staan. Steunt u ons ook in het nieuwe jaar?

OUDERE BLOGS