Blogs
19 maart 2021 - Siegbert Beukens

Verkiezingsbeloftes

De verkiezingsperiode is een periode waarin politici ons gouden bergen beloven. Alle politici komen met beloftes waarvan vaak op voorhand al bekend is dat ze niet (allemaal) te realiseren zijn. Zeker social mediagebruikers werden overspoeld met staatjes, grafiekjes en infographics. Inmiddels is de verkiezingsuitslag bekend en volgt de rituele dans om de stoelen in de Trêvezaal.

Grote veranderingen voor mensen met een beperking lijken er niet aan te komen. De decentralisatie van 2015 werpt nog steeds haar schaduw over huidige inrichting van het zorglandschap. Inmiddels is wel duidelijk dat destijds de beoogde bezuiniging niet gerealiseerd kan worden. Gemeenten bevinden zich dan wel dichterbij de burgers dan de landelijke overheid, maar dat gaat niet een-op-een op voor de bekostiging van de zorg. In de verkiezingsperiode hebben verschillende gemeenten zich geroerd in de discussie over bekostiging van de zorg. Daar is waarschijnlijk het laatste woord nog niet over gezegd.

Verkiezingsbeloftes klinken mooi maar zijn lang niet altijd realistisch en uitvoerbaar. Zeker niet wanneer er in een coalitieland als Nederland met partijen met soms verschillende visies moet worden samengewerkt. Daarom zullen de komende tijdens verschillende beloftes - die soms als proefballon zijn opgelaten - waarschijnlijk uit elkaar spatten. De vraag is dan ook welke beloftes die we achterliggende weken gehoord hebben, daadwerkelijk ten uitvoer gebracht zullen worden.

De verkiezingsuitslag stemt niet positief als het gaat om de beschermwaardigheid van het leven. Het zetelaantal van de christelijke partijen is gedaald. Partijen die met ruimere medisch-ethische agenda zullen niet schuwen hun plannen hiervoor in te dienen.
Een eerste stap hierin lijkt reeds door de ‘oude’ Tweede Kamer gezet te zijn, door een motie aan te nemen om de vijf dagen bedenktijd voor abortus af te schaffen. Helpende Handen was dan ook van harte bereid Manifest Beraad! Omdat het om leven gaat van Schreeuw om leven, de NPV en SGP te ondersteunen.

OUDERE BLOGS