Blogs
01 februari 2024 - Corine Rademaker

Werkbezoek

Aan het einde van het jaar komen we als team nog een keer informeel bij elkaar. Meestal proberen we iets te doen wat betrekking heeft op ons werk.

Vorig jaar konden we dicht bij huis blijven. Om de hoek gingen we op bezoek bij het Daan Theeuwes Centrum, een landelijk specialistisch revalidatiecentrum gericht op jonge mensen tussen 16 en 35 jaar die te maken hebben met niet-aangeboren hersenletsel (NAH).

Het werd een indrukwekkend bezoek. In dit centrum worden mooie resultaten bereikt. Op allerlei manieren probeert men met de jongeren te bereiken dat zij hun plek in de maatschappij weer in kunnen nemen. Het is hard werken voor de jongeren en vraagt veel doorzettingsvermogen. Maar de therapeuten zijn vindingrijk in het zoeken van mogelijkheden, geven niet op en bieden hoop. Hoop motiveert, is hun ervaring. Aan het einde van het traject gaat de jongere niet met ontslag maar krijgen als afscheid een promotieplechtigheid als erkenning voor wat men heeft bereikt.

Bij alle individuele begeleiding verliest men de mensen om de revalidant heen niet uit het oog. Ook voor hen verandert er veel wanneer een familielid of vriend(in) ernstig letsel oploopt. Door middel van een familie- en vriendenprogramma betrekt men hen bij het revalidatieprogramma om zo samen sterk te worden en te blijven.

Een beperking heb je niet alleen, en werken aan herstel kun je niet alleen. De steun van de ander is onmisbaar en die ander heeft ook steun nodig. Het werk van Helpende Handen, in de vorm van lotgenotencontact, waaronder de contactgroep NAH, sluit goed aan bij deze behoeften. Zo vonden wij elkaar deze middag als organisaties in het van betekenis zijn voor dezelfde doelgroep.

OUDERE BLOGS