Blogs
13 oktober 2022 - Corine Rademaker

What's in a name?

Corine Rademaker

Als Helpende Handen staan we aan de vooravond van een jubileumjaar. 50 jaar, inmiddels een heel respectabele leeftijd. Jaren waarin de naam voor velen een begrip is geworden. Een naam die bij de oprichting bewust is gekozen en die voor velen betekenis heeft gekregen.

Nu kennen we de Engelse uitdrukking: ‘What’s in a name?’ Deze uitdrukking wordt gebruikt als de figuurlijke en letterlijke betekenis van woorden/namen op toevallige wijze door elkaar heen lopen alsof het zo bedoeld is, terwijl dat in werkelijkheid (meestal) niet zo is.

Zo wordt de naam Helpende Handen (onlangs dacht iemand zelfs dat het ‘Helping Hands’ was) soms heel letterlijk genomen. Handen die helpen. Nu wordt er zeker door de vrijwilligers van de Praktische Thuishulp met regelmaat hulp met de handen geboden. Een maaltijd bereid of een strijk weggewerkt, bijvoorbeeld. Maar soms komen er op het landelijk bureau mailtjes binnen van mensen die het wel heel letterlijk opvatten. 'Kunt u ons helpen verhuizen, onze keukenkastjes vernieuwen, een kamer behangen?'

Als deze vragen binnenkomen omdat iemand met een beperking hier hulp bij nodig heeft, dan zoeken we natuurlijk mee naar een oplossing.  Maar vaak heeft men ons via wat gegoogel op Internet gevonden en is er geen sprake van een beperking. Ook dan proberen we toch even mee te denken en iemand de juiste richting te wijzen om zo een positieve indruk van onze organisatie achter te laten. Want helpen doen we ten slotte graag. Maar onze naam kan mensen dus op het verkeerde been zetten.

In de figuurlijke betekenis van het woord hebben heel wat mensen in die vijftig jaar echter wel mogen ervaren dat er handen waren die konden helpen. Niet helpen in de betekenis van overnemen omdat iemand iets zelf niet zou kunnen. Maar in de betekenis van ‘van dienst zijn’ of ‘iemand bijstaan’. Zodat iemand weer verder kan, er weer doorheen ziet.

Er zijn mensen die de vereniging al kennen vanaf het begin. Maar ook zijn er nog steeds mensen die voor het eerst van ons horen. Vaak via iemand anders. Fijn dat deze aanbeveling gedaan wordt en we zo weer anderen bij kunnen staan. Helpen willen we graag blijven doen. Vertel het dus maar verder dat er Helpende Handen zijn.

OUDERE BLOGS