Blogs
28 april 2022 - Bart-Jan Noorlander

Wie de jeugd heeft...

'De aanvraag voor opvoedondersteuning voor jullie kind met ernstige gedragsproblematiek is duidelijk. Als jeugdconsulent ga ik hiermee aan de slag. U moet echter wel begrijpen dat opvoedondersteuning veel geld kost en dat wij het geld over alle inwoners moeten verdelen.'

Verbaasd kijk ik op. Zegt deze jeugdconsulent, van de gemeente, nu dat niet de ontwikkeling van het kind maar het beschikbare geld het uitgangspunt is voor het afgeven van een beschikking?

Jeugdzorg kost geld
Ooit leek het een goed idee: het stimuleren van marktwerking in de jeugdzorg. Anno 2022 ondervinden we er de problemen van: wachtlijsten, tekort aan personeel en geldgebrek bij organisaties. Lichtere zorg kan nog wel gerealiseerd worden, maar wie intensievere zorg nodig heeft, heeft echt een probleem! Marktwerking in de zorg is zelfs zover doorgedrongen dat we inmiddels spreken van ‘jeugdzorg kost geld’.

Jeugdzorg levert veel meer op
Als marktwerking echt zo belangrijk is, wees dan consequent en kijk dan ook naar de lange termijn. Goede jeugdzorg levert namelijk veel meer op dan dat het kost. Alleen is dat moeilijk voor te stellen tijdens een gesprek aan tafel waar een beschikking afgegeven moet worden voor bijvoorbeeld opvoedondersteuning.

Geef ouders de regie
Belangrijker dan marktwerking in de jeugdzorg is het teruggeven van regie aan ouders. Veelal wordt deze onbewust ontnomen. Maar waarom zou een ander moeten bepalen wat ouders nodig hebben? Dat kunnen ouders zelf wel, toch? 

Helpende Handen staat naast je
Aan ouders wil ik daarom meegeven dat ze de regie mogen nemen, juist in gesprekken met gemeenten waarin het gaat om de toekomst van je kind. Vanuit Helpende Handen kunnen we daarin naast je staan. 

OUDERE BLOGS