Blogs
07 december 2021 - Bart-Jan Noorlander

Zorgen om de jeugd(zorg)

Het einde van een jaar is voor veel mensen een moment van bezinning. Een moment om de balans op te maken van het afgelopen jaar én zich op de toekomst te bezinnen. Sommige mensen bezinnen zich op zulke momenten op een carrièreswitch. Aan hen heb ik een vraag, namelijk: Is werk in de (jeugd)zorg iets voor jou?

Regelmatig zit ik bij ouders aan de keukentafel in gesprek over de zorgen om hun kind. Het gaat dan over de zorgen die ouders hebben over de ontwikkeling van hun kind, de (gedrags-)problemen thuis, het kunnen meedoen op school of vanwege autisme, ADHD of andere problematiek het achterblijven van gewenste schoolprestaties. 

Ouders die zorgen hebben om hun kind, krijgen vaak met een heleboel andere zorgen te maken. Denk aan ‘wie kan ons helpen bij de aanvraag van een juiste indicatie?’, ’welke zorgaanbieder kan de juiste zorg verlenen?’ of ‘hoe moet ik als ouder om gaan met wisseling van personeel bij de zorgaanbieders?’.

Wie als zorgaanbieder te maken krijgt met kinderen en jongeren met een zorgvraag, krijgt vaak met andere zorgen te maken. Zoals ‘hoe kunnen wij aansluiten bij de, soms complexe, hulpvraag van het kind?’, ‘hoe gaan we om met het toegekende budget?’ of ‘hoe houden we onze personeelsbezetting op orde?’.

De zorgen van ouders en de zorgaanbieders deel ik. Wanneer ik me verdiep in de getallen over de jeugdzorg dan nemen mijn zorgen toe. Tussen 2015 en 2020 nam het aantal jeugdigen tot 23 jaar die gebruik maakten van jeugdzorg toe met 13 procent. Daarnaast is het personeelsverloop binnen de (jeugd)zorg groot. Kortom een toename aan zorgvragers en een verloop van zorgpersoneel; dan is de vraag of ‘werk in de (jeugd)zorg iets voor jou is’  wel op zijn plek. Het zou voor velen een zorg minder zijn!

OUDERE BLOGS