Nieuws
15 april 2020

Bijeenkomst 5 februari 2020

Marijke Stigter heeft met ons nagedacht over het onderwerp ‘Mantelzorg in balans’.
Mantelzorger is geen beroep. Dit is zorg die je verleent in een sociale relatie, langer dan 3 maanden en minimaal 8 uur per week. Vaak moet je veel soorten en langdurige zorg verlenen. Hoe houdt je met al die zorgtaken de balans vast in je leven?

Om te beginnen noemt Marijke een aantal voorbeelden van tekenen van overbelasting. Hier een aantal:
- lichamelijke klachten zoals veel hoofdpijn
- niet toegeven van eigen zorgen, het bagatelliseren ervan
- weg willen uit je situatie, maar het niet kunnen
- in een sociaal isolement zitten
- gevoel niet meer bij te kunnen tanken
- schuldgevoel op allerlei gebied

Vanaf de geboorte van je kind hol je door. Heb je al verwerkt dat je kind ‘anders’ is en veel zorg nodig heeft? Hier komt een stukje rouwverwerking bij kijken.

Belangrijk is om als man en vrouw openheid bij elkaar te zoeken en open te zijn naar elkaar. Hier spelen man/vrouw verschillen ook een rol. Ieder beleeft het op zijn eigen manier.

Balans
Stel jezelf eerlijk de vraag: ben ik nog in balans? En dan, als je niet in balans bent? Stel je zelf de volgende vragen:
1. Wat geeft je het opgebrande gevoel? Durf je jezelf kwetsbaar op te stellen?
2. Wat zijn de momenten die zwaar zijn?
a. Vakantie?
b. Eenzaamheid?
c. De gebroken nachten?
d. De zaterdagen?
e. De weekenden?
3. Ga na bij jezelf wat je zou doen als je 1 dag nergens rekening mee hoeft te houden.
4. Waar zou de mantelzorg mee verlicht kunnen worden?

Advies
Het advies wat Marijke gaf was het volgende:
- praat erover met: echtgenoot, vriend(in), hulpverlener. Er moet dan worden aangesloten bij wat past.
- 1 op 1 momenten zoeken met je andere (puber)kinderen. Heel belangrijk ondanks je volle agenda.
- bij jezelf afvragen: waar krijg ik energie van?
- zoek lotgenotencontact.
- plan dingen voor jezelf.
- je accu moet opgeladen blijven!
- wanneer je vragen of twijfels hebt over de zorg van je kind bij bijvoorbeeld de logeeropvang: uit dit op de betreffende plek, zoek samen naar oplossingen.

Uithuisplaatsing
Het thema uit huis plaatsen kwam ook aan bod. Vragen die bij ouders naar boven komen, zijn vragen als: ‘Mag ik dit kind uit huis plaatsen, ons kind door de Heere gegeven?’ Dit kun je ook op het logeren betrekken. Je krijgt zoveel liefde van je kind en dan moet hij/zij het huis uit? Deze keuze moet vooral met het verstand worden gemaakt.
Er komt ook vaak een schuldgevoel bij kijken: de last die je als ouders krijgt, is niet meer te dragen. Hoe kan dit? Je moet jezelf niet vergelijken met een ander gezin. Iedere situatie staat op zichzelf.
Je bent en blijft eindverantwoordelijk voor je kind, waar het ook verblijft.
Wat zou je aan zorg kunnen overdragen? Denk aan de dagelijkse zorg. Met logeren valt er een stuk van die zorg weg. Neem niet te laat een beslissing m.b.t. logeren of uit huis plaatsen. Anders kan er weleens een plek voor je kind moeten worden gecreëerd waar je je kind liever niet zou zien.

Gebed
Er was eens een moeder die zei: ‘De Heere geeft krachten, maar je moet ook zelf de verantwoordelijkheid nemen om die krachten te gebruiken.’ 
De juiste weg en plaats zoeken voor je kind is een gebedszaak. We redeneren wat af, maar God bestuurt alles. De levensvragen die we hebben, zouden moeten leiden naar de troon van God. In Gods Woord ligt zoveel meerwaarde dan mensenwoorden. Tot slot Jesaja 40:29 Hij geeft den moeden kracht, en Hij vermenigvuldigt de sterkte dien, die geen krachten heeft.

Stellingen
Na de inleiding hadden we pauze en daarna gingen we in twee groepen uiteen om met elkaar wat stellingen te bespreken. Het was een waardevolle avond die ons weer even laat zien waar we staan en wat er nodig is om in balans te blijven. Aan de ene kant de overbelasting, maar aan de andere kant, wat geeft energie?

OUDERE NIEUWSARTIKELEN