Door het coronavirus is de samenleving veranderd. Afstand houden is het nieuwe normaal. Tegelijk hebben mantelzorgers wellicht juist nu behoefte aan praktische tips en adviezen voor hun thuissituatie.

Gesprekken

Siegbert Beukens en Bart-Jan Noorlander gingen in gesprek met deskundigen over mantelzorger-zijn in deze tijd. Met de bedoeling in deze tijd tips te geven en adviezen te delen. Er zijn gesprekken geplaatst over:
- zorgen rond mantelzorg
- rouw en verdriet op afstand
- een kind met een verstandelijke beperking thuis
- een kind met autisme thuis
- een familielid met dementie thuis

Zorgen rond mantelzorg

Siegbert Beukens gaat met Marianne Sollie (consulent persoonlijke dienstverlening Helpende Handen) in gesprek over wat het betekent om mantelzorger te zijn in deze coronaperiode.
Hoe vinden mantelzorgers een goede balans tussen de zorg voor hun naaste en voor zichzelf en wat doet het met mantelzorgers nu ze niet bij hun familieleden op bezoek kunnen die in een instelling wonen.

Rouw en verdriet op afstand

Bart-Jan Noorlander gaat met Wilma Trouwborst (psychosociaal therapeut bij Praktijk Remonte) in gesprek over rouw en verdriet op afstand.
In deze coronatijd wordt het afscheid nemen van een overledene en de begrafenis anders ingevuld dan anders. Het aantal mensen dat bij een begrafenis aanwezig mag zijn, is gemaximeerd en ook het condoleren en afscheid nemen, krijgt op een andere manier vorm. Wat betekent dit voor de nabestaanden met verstandelijke beperking of autisme?


In dit gesprek komt een aantal concrete suggesties aan bod voor het verwerken van rouw en verlies:
- op de website Bijbels opvoeden staan verschillende suggesties
- Vingerafdruk - Manu Keirse
- Pieter heeft verdriet - Willemieke Kloosterman
- Rouw - Margonda Hartman

Een kind met een verstandelijke beperking thuis

Siegbert Beukens gaat in gesprek met Corine Wilbrink (orthopedagoog in opleiding bij psychologenpraktijk Brouwer) over hoe het in deze coronatijd is om een kind met een verstandelijke beperking thuis te hebben.
De dagbesteding is nog gesloten en de kdc's ook voor kinderen van 12 jaar en ouder. Wat kunnen ouders van deze tijd doen voor en met hun kinderen om ze bezig te houden en hun ontwikkeling te stimuleren?

Een kind met autisme thuis

Bart-Jan Noorlander gaat in gesprek met Rinske Florissen (groepsleider bij Welcura) over hoe het in deze coronatijd is om een kind met autisme thuis te hebben.
Wat kunnen ouders van deze tijd doen voor en met hun kinderen om ze bezig te houden en wat is het belang van structuur?

Een familielid met dementie thuis

Bart-Jan Noorlander gaat in gesprek met Flory van Eck (eigenaar / begeleider zorgboerderij Landleven) over hoe het in deze coronatijd is om een familielid met dementie thuis te hebben. Wat is deze tijd mogelijk om mantelzorgers te ondersteunen.

Meer informatie

Heb je naar aanleiding van deze gesprekken vragen over je persoonlijke situatie of andere vragen rondom je persoonlijke situatie? Neem dan contact op met Helpende Handen via 0348 48 99 70 of stel je vraag via het contactformulier.