Nieuws
21 april 2020

Eenzaamheid en overbelasting: mensen met beperking geraakt door corona

Ieder(in)

De coronacrisis heeft op mensen met een beperking of chronische aandoening een grote impact. Zorg en ondersteuning vallen weg, mantelzorgers raken overbelast en mensen voelen zich vaker angstig en geïsoleerd, blijkt uit een panel-enquête van Ieder(in) onder ruim 500 mensen met verstandelijke en lichamelijke beperkingen en chronische aandoeningen. Het gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen, loopt als een rode draad door de verhalen die Ieder(in) hoort.

Voor 60% van de mensen die voor de coronacrisis professionele zorg of ondersteuning kregen, is de zorg of ondersteuning verminderd, veranderd of gestopt. Dat levert praktische en sociale problemen op. Op de vraag of de coronamaatregelen gevolgen hebben voor de gezondheid of het welzijn, antwoordt 45% van de respondenten dat hun lichamelijke gezondheid achteruit gaat. Bij 61% is therapie, zoals fysiotherapie of psychotherapie, tijdelijk gestopt. Ieder(in) is bezorgd over de gevolgen op lange termijn van de gaten die er nu in behandelingen vallen. 

Mantelzorgers overbelast

Het wegvallen van zorg en ondersteuning en van school, opvang en dagbesteding, heeft ook voor mantelzorgers grote gevolgen. Naasten van mensen met een beperking proberen op te vangen wat zij kunnen, met overbelasting en soms arbeidsconflicten als gevolg. Uit de enquête komt naar voren dat van de mensen die mantelzorg ontvangen bijna de helft van de mantelzorgers zwaar belast is of overbelast raakt.

Meer angst en eenzaamheid onder mensen met een beperking

De coronamaatregelen hebben ook veel invloed op hoe mensen zich voelen. Bijna 40% ervaart meer eenzaamheidsgevoelens en 38% heeft te maken met een toename van stress en psychische klachten. Bovendien voelen mensen met een beperking zich in een hoek gezet als ‘kwetsbaar’ door hoe er over hen gesproken wordt en hoe alles voor hen bepaald wordt. 

Bron: Ieder(in)

Helpende Handen

1,5 meter afstand houden, handen wassen, hoesten en niezen in de ellenboog. Zomaar een aantal regels en tips die inmiddels bekend zijn. Maar, hoe vertel je je kind met een beperking wat corona is en wat wel en niet mag? Helpende Handen ontwikkelde hiervoor een speciale coronapagina.

Heb je in deze periode van onzekerheid vragen over je persoonlijke situatie? Neem dan contact op met Helpende Handen. Onze medewerkers zijn 'gewoon' bereikbaar.

OUDERE NIEUWSARTIKELEN

  • 01 juli 2024

    Bereikbaarheid zomerperiode

    Verder lezen
  • 19 juni 2024

    Hoogwaardige zorg is noodzakelijk voor mensen met een beperking

    Verder lezen