Nieuws
30 april 2020

VGN past bezoekregeling gehandicaptenzorg aan

VGN past bezoekregeling gehandicaptenzorg aan

De coronacrisis heeft op mensen met een beperking of chronische aandoening een grote impact. Zorg en ondersteuning vallen weg, mantelzorgers raken overbelast en mensen voelen zich vaker angstig en geïsoleerd, blijkt uit een panel-enquête van Ieder(in) onder ruim 500 mensen met verstandelijke en lichamelijke beperkingen en chronische aandoeningen. Het gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen, loopt als een rode draad door de verhalen die Ieder(in) hoort.

De VGN adviseert organisaties om voorzichtig toe te werken naar de anderhalvemetersamenleving. Het ‘nee-tenzijbeleid’ blijft gelden, maar de nadruk ligt meer op 'tenzij'. Dat betekent dat de sector stapje voor stapje werkt naar een verruiming van de bezoekregeling en uiteindelijk naar een ‘ja-tenzijbeleid’, zodra de ontwikkelingen rondom het coronavirus dit toelaten.

Mogelijkheden

Binnen de gehandicaptenzorg bestaan er veel verschillende soorten cliënten. Daardoor zijn er grote verschillen tussen de risico's die zij lopen bij besmetting. Ook is de manier waarop iemand woont belangrijk bij de afweging. Voor het verruimen van de bezoekregeling ligt het voor de hand om te beginnen bij mensen met bewezen lage risico’s. Voorbeelden van toepassing van het beleid:
- voor mensen met een beperking die begeleid zelfstandig wonen in een eigen appartement kan de richtlijn van de RIVM gelden: maximaal 3 bezoekers en 1,5 meter afstand houden en beperkt naar buiten
- kinderen onder de 12 jaar zouden hun ouders kunnen ontvangen, omdat deze leeftijdsgroep een laag risico loopt
- voor mensen met ernstig meervoudige beperkingen die zeer kwetsbaar zijn, is bezoek niet mogelijk. Behalve als de verwant onderdeel uitmaakt van de dagelijkse zorg

Helpende Handen

1,5 meter afstand houden, handen wassen, hoesten en niezen in de ellenboog. Zomaar een aantal regels en tips die inmiddels bekend zijn. Maar, hoe vertel je je kind met een beperking wat corona is en wat wel en niet mag? Helpende Handen ontwikkelde hiervoor een speciale coronapagina.

Heb je in deze periode van onzekerheid vragen over je persoonlijke situatie? Neem dan contact op met Helpende Handen. Onze medewerkers zijn 'gewoon' bereikbaar.

OUDERE NIEUWSARTIKELEN

  • 01 juli 2024

    Bereikbaarheid zomerperiode

    Verder lezen
  • 19 juni 2024

    Hoogwaardige zorg is noodzakelijk voor mensen met een beperking

    Verder lezen